PARIS I FRANKRIKE

EN SPEKTAKULÄR NY IDEAL SCIENTOLOGY-ORGANISATION STRÅLAR I PARIS, LJUSETS STAD

6 APRIL 2024

Scientology-kyrkan öppnade en spektakulär ny Ideal Organisation med ett evenemang och på en plats som var helt enastående för att erbjuda sann andlig frihet i världens kulturhuvudstad, vilket markerade det senaste förbluffande kapitlet i religionens expansion med en invigning som verkligen var magnifique.

Eiffeltornet. Arc de Triomphe. Louvren. Seine. Olympiska spelen till sommaren.

Lägg nu till listan över saker som folk måste se i Paris det fantastiska sex våningar höga arkitektoniska och andliga mästerverket i glas och trä, den Ideala Scientology-kyrkan och Celebrity Centre Grand Paris.

På en underbar lördagseftermiddag man arbetat på i åratal för att förverkliga skakade väggarna och golvet i den toppmoderna ståtliga hörsalen av glädje och jubel när celebriteter i International Association of Scientologists (IAS) reste dit från hela världen och samlades för ett evenemang man bara får uppleva en gång i livet. De fick sällskap av franska Humanitarians och mängder av de framstående parisare vars ansträngningar resulterade i denna fantastiska prestation, nu en skatt för alla.

Publiken applåderade gång på gång, först för den levande musik som inledde festligheterna, sedan för talen från samhällsledare som tacksamt och varmhjärtat välkomnade öppnandet av Kyrkan.

Mr David Miscavige speglade tilldragelsens storslagna natur med sin närvaro under den historiska ceremonin för att fira den strålande nya Scientology-kyrkan och Celebrity Centre Grand Paris.

Men de mest högljudda ovationerna, både inne i Kyrkan och utanför – där tusentals andra såg evenemanget på enorma skärmar i stora tält med extra sittplatser – var för mr David Miscavige, styrelseordföranden för Religious Technology Center, när han invigde detta spektakulära nya center.

”Nej, jag tänkte inte missa att vara här med er för allt i världen”, sade han till den livliga och välkomnade folkmassan. ”Även om vi har öppnat Ideala Organisationer i andra kulturella epicentra, megastäder som är viktiga för hela vår globala rörelse, är denna kronan på verket för dem alla.”

”När allt kommer omkring är ni i världens kulturhuvudstad, som står högst upp på varje ’Bästa’-lista. Bästa konsten. Bästa maten. Bästa ... tornet”, sade mr Miscavige. ”Och nu kan den här staden också säga sig ha: den bästa byggnaden för en Ideal Organisation i hela världen.”

Mr Miscavige, under detta entusiastiska firande, talade också om stadens arv som ett hem för de som kämpade för frihet.

”Detta land har en födslorätt som inte får glömmas. Den går att spåra tillbaka till de starka rösterna under er upplysningstid i det förflutna”, sade mr Miscavige. ”Med det menar jag de som först kämpade för människans rättigheter, människans värdighet och som gav upphov till en fras som är så gott som synonym med dagens anda: frihet, jämlikhet och broderskap.

Jag säger att inget bättre motsvarar dessa ideal – och i själva verket, vad som krävs för att uppnå dessa ideal – än er nya Ideala Organisation i Paris.”

Mr Miscavige påminde folkmassan om att Paris var hemvisten för den allra första Scientology-kyrkan på europeisk mark, grundad 1959, men lade sedan till: ”Det är så här ni strax kommer att skapa er egen framtida legend.”

Den anmärkningsvärda nya Scientology-kyrkan i Grand Paris, över 8 800 kvadratmeter stor, belyser Kyrkans explosiva tillväxt över hela världen – och utgör den fjärde invigningen under de sex föregående veckorna. Denna sex våningar höga inglasade kraftuppvisning står i paradläge för hela Paris att skåda – precis framför A1, Frankrikes mest trafikerade motorväg, och därför kommer den att ses av mer än en kvarts miljon människor varje dag.

Kyrkan ligger i stor-Paris-distriktet Saint-Denis, bara några steg från Stade de France, nationalstadion som kommer att vara värd för flera tävlingar under sommar-OS i Paris 2024, samt avslutningsceremonin. Saint-Denis kommer även att tjäna som platsen för den olympiska byn.

Utöver den skimrande exteriören och den moderna, geometriska träportalen, speglar byggnadens ståtliga atrium närvaron av ett förtrollande sequoiaträd. ”Årsringar” individuellt placerade i terrazzogolvet och en cirkelformad balustrad, kantad med ett bladmönster, för vidare sequoiamotivet medan gäster besöker de övre våningarna i det femton meter höga atriet, som badas i naturligt ljus från det enorma takfönstret ovan.

Det fantastiska nya sätet för den äldsta Scientology-församlingen i Frankrike är uttryckligen utformat för att betjäna Paris 20 arrondissement (kommundelar), utöver alla distrikt i hela Île‑de‑France. Därför kommer det även att vara platsen för Kyrkans många utåtriktade initiativ och multireligiösa allianser i elegant stil. Det akustiskt perfekta kapellet är utformat för alla möjliga evenemang, inklusive interreligiösa forum, konferenser för drogundervisning och toppmöten för mänskliga rättigheter, och tjänar dessutom som en hörsal för föreställningar av alla slag – vilket man direkt märkte med den rörande musiken som inledde dagens firande.

En av låtarna som fick publiken på fötter var originalsången ”For Liberty We Stand”. Alla deltagare klappade i takt och sjöng med artisterna:

Freedom is here in our hands

Say yes we can

Vive la France, this is our chance

For liberty we stand!

Sedan talade flera lokala dignitärer och Kyrkans partners under den glädjefyllda invigningen, däribland dr Mouslim Fidahoussen, en framstående religiös forskare, interreligiös expert och imam, som pratade om Kyrkans roll i att leverera hopp där hopp ibland saknas, och särskilt genom L. Ron Hubbards icke-religiösa moralkodex, Vägen till lycka.

”När det gäller alla människor”, sade dr Fidahoussen, ”oavsett deras etniska bakgrund eller tro, kan vi alla hålla med om dessa huvudmål i livet: att vara lycklig och ha sanningen. Ni ger dem en möjlighet att hitta sin egen väg till lycka.

Även här i departement 93 är ert arv redan känt. Era team har levererat Vägen till lycka till platser där lycka förmodligen bara ansågs vara en myt”, sade dr Fidahoussen. ”Distribution från dörr till dörr i de tuffaste områdena och leverans från hand till hand i kommersiella områden, där man nådde bagerier, slaktare och kaféer – tillsammans delade ni ut mirakulöst 40 000 personliga exemplar och genom detta har ni fått de här gatorna att le.”

Mr Jean Maher, en internationell expert på mänskliga rättigheter som har tjänstgjort som rådgivare i rättighetsfrågor till både europeiska och amerikanska regeringar, upptäckte först Kyrkans passion för ämnet för över ett decennium sedan. Sedan dess har han arbetat tillsammans med oss för att främja antagandet av de mänskliga rättigheterna i Frankrike och runt om i världen. ”Det är en ära att tala till er i detta otroliga ögonblick”, sade mr Maher under sitt tal.

”Som fransk medborgare anser jag det verkligen vara en plikt och en ära att föra vidare detta människorättsarv. Och er tradition av tjänst till samhället inkluderar att leverera hela 400 000 människorättshäften till stadens torg, tågstationerna och över hela Frankrike. Genom era åtgärder i våra grannskap hjälper ni till att skapa ett samhälle som inte är själviskt, utan ett där människor respekterar varandra.”

Mr David Guyon, staträttsexpert och universitetslektor som har kämpat mot psykiatrisk tvångsintagning, arbetar tillsammans med Kommittén för Mänskliga Rättigheter (KMR). ”Jag talar till er idag utifrån vårt gemensamma arbete som syftar till att rikta sanningens ljus mot orättvisa. Begränsningen av frihet måste bestridas systematiskt och bekämpas strängt.

Tvångsintagningar på sjukhus har fördubblats under de senaste åren i det här landet. Och med 80 000 sjukhusinläggningar om året är den verkliga situationen dyster. Men med KMR kunde jag öppna dörrar, där jag tidigare inte kunde, för att motverka dessa ökande kränkningar”, sade mr Guyon. ”Det är ni som bryter psykiatrins strypgrepp och ger tusentals människor tillbaka sitt liv!”

Dr Petar Gramatikov är en representant för United Religions Initiative och är därför medlem i Förenta Nationernas kommitté för religions- och trosfrihet. Dr Gramatikov berömde Kyrkans arbete för att främja dialog med andra religioner. ”Den internationella interreligiösa gemenskapen bygger på att skapa ett lugnare och bättre samhälle för alla religioner.

Om ni vill veta vem som är rösten för interreligiösa framsteg är det ni – Scientology-kyrkan! Ni har visat ett ovillkorligt engagemang för interreligiös enhet”, sade dr Gramatikov vidare. ”Genom att göra det här främjar ni framtida fred, framtida samarbete och framtida välstånd. Det säger praktiskt taget sig självt att ni går i spetsen för dagens religiösa rörelser.”

Den sista talaren, Elodie Maumont, är en ihärdig advokat som specialiserar sig på att försvara medborgerliga friheter och religionsfrihet. ”Denna dag är förkroppsligandet av er uthållighet i fullt strålande dagsljus.

Det här ögonblicket är ert förverkligande. Det drevs av er uthållighet och er passion. Om vi kunde tappa på flaska bara en liten mängd av det liv som ni ingjuter i det ni gör, skulle den här världen bli en annorlunda, ljusare och fridfullare sådan. Vi placerar Kyrkan tillbaka mitt i byn.

Så, för att hedra er grundare och hans vision, står denna nya Ideala Organisation som en representation av den oändliga friheten för hela Paris och hela Frankrike!”

När ceremonin närmade sig sitt slut riktade sig mr Miscavige till publiken. ”Och med det gör vi oss redo att välkomna hela Paris. Så kommer ert nya arv att börja, när ni uppmanar världen att upptäcka Scientology som aldrig förr. Men nu, idag, firar vi denna strålande Ideala Organisation i Ljusets stad.”

Och då strömmade tusentals entusiastiska församlingsmedlemmar och nyfikna besökare ivrigt in genom Kyrkans stora entré. Sedan, när det jättelika blå bandet på toppen av den glittrande byggnaden föll, smällde fyrverkerier, luften fylldes med serpentiner, dörrarna öppnades på vid gavel och folkmassorna gick över tröskeln för att göra en rundvandring i detta nya andliga hem, den utsökta Ideala Scientology-kyrkan och Celebrity Centre Grand Paris, som nu i sanning hade öppnats.

Inte bara för denna dag, och inte bara för dessa personer – utan för hela Paris, för evigt. Vive la France! Vive Scientology!


Den nya Scientology-kyrkan och Celebrity Centre Grand Paris förser staden med en introduktion till Dianetics och Scientology och alla humanitära program som Kyrkan sponsrar, med början i Informationscentret. Dess paneler, med mer än 500 filmer som finns på 17 olika språk, presenterar religionen Scientologys trossatser och religiösa bruk samt grundaren L. Ron Hubbards liv och arv. Informationscentret erbjuder också en detaljerad översikt av de berömda humanitära program som Kyrkan möjliggör, inklusive ett världsomspännande initiativ för upplysning om mänskliga rättigheter; långtgående program för drogundervisning, förebyggande och rehabilitering; ett globalt nätverk av center för läskunnighet och inlärning; samt Scientology Volontär-programmet, som nu blivit en av världens största oberoende hjälpstyrkor. Informationscentret är öppet så att besökare kan göra en rundvandring i sin egen takt och återkomma så ofta de vill.

Utöver lokala evenemang för att främja gemensamt arbete i samhället tillhandahåller Kyrkans kapell en plats där Scientology-församlingen kan träffas, för bland annat söndagsbetraktelser, bröllop och dop. Den nya Kyrkan har många seminarie- och kurslokaler, förutom dussintals rum för Scientologys auditering (andlig vägledning).


Ideala Kyrkoorganisationer (Ideala Orger) förverkligar grundaren L. Ron Hubbards vision för religionen. De tillhandahåller inte bara idealiska faciliteter för att betjäna Scientologists som gör framsteg mot högre tillstånd av andlig medvetenhet och frihet, utan är även avsedda att tjäna som ett hem för hela samhället och som en mötesplats för samarbeten som lyfter medborgare, oavsett religion.

Invigningen av den Ideala Scientology-kyrkan och Celebrity Centre Grand Paris är ett historiskt ögonblick i ett redan expansivt 2024. Bland de Ideala Organisationerna som invigdes i år har man Scientology-kyrkan i Chicago, som öppnades söndagen 3 mars mitt i centrum på det historiska Printer’s Row; Scientology-kyrkan i Del Valle, som öppnades fredag 1 mars i Mexico City, med 12 våningar som tornar upp sig över den ikoniska enklaven; och Scientology-kyrkan i Austin, som öppnades lördagen 24 februari, mittemot University of Texas campus i den livliga centrala korridoren känd som The Drag – och alla tre Ideala Organisationer invigdes under nio historiska dagar.

Allt som allt har Kyrkan öppnat nya Ideala Organisationer i större städer världen över, inklusive London, Birmingham och Dublin på brittiska öarna; över hela Europa i Bryssel, Rom, Milano, Padua, Madrid, Berlin, Hamburg, Stuttgart, Köpenhamn, Malmö, Amsterdam, Basel och Budapest; i Mellanöstern i Tel Aviv; överallt i Stillahavsområdet i Tokyo, Kaohsiung, Auckland, Sydney, Melbourne och Perth; i Sydafrika i Johannesburg och Pretoria; mer i Kanada i Quebec och Cambridge; och i de latinamerikanska huvudstäderna Mexico City och Bogotá.

Scientologys historiska expansion representeras dessutom av invigningen av nya Ideala Kyrkoorganisationer i hela USA, inklusive New York City, Harlem, Buffalo, Washington, DC, Atlanta, Tampa, Orlando, Miami, Nashville, Cincinnati, Columbus, Detroit, Twin Cities, Kansas City, Dallas, Denver, Salt Lake City, Phoenix, Las Vegas, Portland och Seattle. Och bara i Kalifornien, i Sacramento, San Francisco, Los Gatos, San Jose, Silicon Valley, Ventura, San Fernando Valley, Pasadena, Los Angeles, Inglewood, Orange County och San Diego.

För en fullständig lista över Ideala Scientology-kyrkor, besök Scientology.se/IdealaKyrkor.


För att sprida Scientologys budskap ännu längre och tillgodose det överväldigande intresset för religionen lanserade Kyrkan sin egen satellit-tv-kanal, Scientology Network, på DIRECTV:s kanal 320, vilken även livestreamas på sv.scientology.tv, samt flera andra plattformar, på 17 språk i 24 tidszoner.