SALT LAKE CITY I UTAH

I SAMMA ANDA SOM DESS HISTORISKA PIONJÄRER, VÄLKOMNAR SALT LAKE CITY DEN FÖRSTA IDEALA SCIENTOLOGY KYRKAN I UTAH

17 FEBRUARI, 2018

I hjärtat av Klippiga bergen, på den legendariska South Temple Street, öppnar Scientology Kyrkan i Salt Lake City sina dörrar för alla.

I en stad vars namn har bibetydelser för alla amerikaner som handlar om religion och engagemang, invigde Scientology Kyrkan idag, den 17 februari, sitt nyaste tillskott till ett ständigt växande antal kyrkor världen över.

En kylig lördag under en strålande sol – ovanligt under midvintern i denna pittoreska bergsstad – välkomnades Kyrkan av medborgare och religiösa ledare som anslutit sig till lokala och regionala medlemmar för att officiellt öppna dess nya hem i Utah, bara 1,5 km från centrala Salt Lake.

Även om temperaturen i Salt Lake i februari i regel håller sig under fryspunkten, var det varma välkomnandet vid denna invigning typiskt för ättlingarna till stadens pionjärer, vars tro på respekt för individens rättigheter fortsätter att flöda som en underström i samhället.

David Miscavige inviger officiellt Scientology Kyrkan i Salt Lake City, i sällskap med församlingsmedlemmar som gick i spetsen för att förverkliga Utahs första ideala Scientology Kyrka år 2018.

När Scientology Kyrkan i Salt Lake City etablerade sig på denna anrika gata, under de ståtliga Wasatchbergen, välkomnade David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare, publiken.

”Innan bandet faller och varje omgivande berg höjer sig ytterligare två- eller trehundra meter”, sade han, ”kommer vi till vad L. Ron Hubbard skulle ha velat att ni kommer ihåg innan ni expanderar vidare över denna dal. Inte ’lycka till’, inte heller ’jag önskar dig allt gott’, utan helt enkelt: ’Ändra ingen människas religion, ändra ingen människas politiska åskådning. Lär i stället människan att använda vad hon har och vad hon vet för att faktiskt skapa en civilisation på jorden för första gången.’ Därav kommer frihet från okunnighet och sedan, kanske, ett himmelrike på jorden.”

Mer än 1 000 scientologer och deras gäster samlades under stadens pulserande bergstoppar för att inviga delstatens första ideala Scientology Kyrka. Invigningsmelodin – ”We Will Rock You” – passade till bakgrunden när stadens och delstatens dignitärer anammade den humanitära anda som genomsyrade ceremonin.

Salt Lake, som är känd för vänlighet och gemenskapsanda, har redan sett positiva resultat från Kyrkans dynamiska samhällsprogram som utförs av lokala scientologer och frivilliga. Resultaten har ofta varit dramatiska: lagstiftning för att skydda familjens rätt att inte påtvingas medicinering av barn; ett avgiftningsprogram baserat på L. Ron Hubbards banbrytande teknologi som hjälpte till att rädda livet på 100 av Utahs poliser som utsatts för giftiga metamfetaminångor; och Salt Lakes frivilligpastorskår som bidrog med 30 000 timmars katastrofinsatser enbart i fjol.

Kyrkans imponerande nya 4 200 kvadratmeter stora byggnad nära stadens hjärta står som ett löfte från alla scientologer i Salt Lake att förbättra samhället i delstaten Utah. Som en bekräftelse på det kom dignitärer från hela delstaten för att välkomna och visa att de värdesätter detta åtagande. Framstående bland dem var: Utah State Senator Margaret Dayton; pensionerad officer från Utah Major Crime Unit, sergeant Brandon Burgon; ledaren för Operation Underground Railroad, Taryn Dipo; och Utah State Voluntary Agency Liaison, Ken Kraudy.

Senator Dayton lovordade lokala församlingsmedlemmar som gått samman med henne i kampen för familjers rättigheter och religionsfrihet. ”Tillsammans drev vi igenom lagar som skyddar familjer från att splittras, bara för att föräldrar inte vill sätta sina barn på farlig psykofarmaka”, sade hon. ”Och när det lagförslaget gick igenom hade vi tillsammans tryggat den viktigaste rättigheten för Utahs familjer: rätten att vara en familj.”

Brandon Burgon, pensionerad sergeant från Utah Major Crime Unit (enheten för allvarliga brott), erinrade sig hur hans liv förvandlades tack vare Salt Lakes scientologers arbete. ”När jag ser scientologer och det arbete ni gör, ser jag en skylt som lyder: ’Vi är här för att hjälpa.’ Ni såg poliserna som hade förgiftats av ångorna i de där meth-laboratorierna. Ni sträckte ut en hjälpande hand när ingen annan visste vad de skulle göra och sade: ’Vi ska hjälpa er.’ Och därför kan ni räkna med att vi aldrig glömmer L. Ron Hubbard och Scientology Kyrkan.”

Taryn Dipo från Operation Underground Railroad, som hjälper offer för människohandel över hela världen, betonade Kyrkans medlemmars engagemang i människans grundläggande rättigheter. ”Vi träffade medlemmar av er Kyrka första gången när ni vittnade i kongressbyggnaden i Washington”, sade hon. ”Vi började omedelbart samarbeta beträffande insatser för att informera folk för att befria män, kvinnor och barn från vår tids slaveri. Men inte nog med det engagemanget, ni har till och med satt era egna liv på spel genom att backa upp våra räddningsoperationer för att avslöja människohandlare. Ja, ni utbildar, ni tillhandahåller verktyg och ni befriar definitivt i frihetens namn.”

Ken Kraudy talade om hur mycket han beundrade Scientologys frivilligpastorer. ”Ni är villiga att bege er var som helst för att ta itu med vad som helst ... faktum är att ni under denna rekordartade katastrofsäsong fanns överallt. Så till alla scientologer där ute säger jag: Ni ska känna stolthet, för ni gör en enorm skillnad. Det vill säga, både beträffande vad ni har gjort och vad ni hela tiden gör. Jag skulle vilja säga att vi är ’skurna ur samma trä’ som ni. Och det betraktar vi som en sjuhelsikes komplimang till oss. För ni inte bara accepteras, utan applåderas för ert katastrofarbete i Utah och över hela världen.”


När besökare stiger in i den nya Kyrkan i Salt Lake City får de en introduktion i Dianetics och Scientology, som börjar i informationscentret. Dess paneler, med mer än 500 filmer på 17 språk, presenterar Scientology-religionens trossatser och religiösa bruk samt grundaren L. Ron Hubbards liv och arv.

Informationscentret beskriver också de många humanitära initiativ som Scientology Kyrkan stödjer. Dessa inbegriper en världsomspännande kampanj för att upplysa folk om mänskliga rättigheter; omfattande program som informerar om droger, förebygger drogmissbruk och rehabiliterar drogmissbrukare; ett globalt nätverk av center för läs- och skrivkunnighet och inlärning; samt Scientologys frivilligpastorskår, som har blivit världens största oberoende hjälpstyrka.

I kapellet i stadens nya Scientology Kyrka kan Kyrkans församlingsmedlemmar samlas för bland annat söndagssamlingar, bröllop och namngivningsceremonier, och det fungerar dessutom som värd för samhällsevenemang som banketter, seminarier och workshopar och är öppet för medlemmar av alla trosriktningar.

Peaks Café utgör en mötesplats för evenemangsdeltagare, liksom för församlingsmedlemmar som gör en paus i sina Scientology-tjänster.

Den nya Kyrkan möjliggör levererans av alla introduktionstjänster. Dessa inkluderar Dianetics och Scientology-seminarier på eftermiddagar, kvällar och helger, som ger en översikt av grundläggande principer och hur de tillämpas i livet, liksom ett brett utbud av Scientologys livsförbättringskurser för att hjälpa en att förbättra varje aspekt av ens liv.

Kyrkan i Salt Lake City inbegriper också många särskilt utrustade rum som erbjuder en idealisk miljö för Scientology-auditering (andlig vägledning). I flera kurslokaler utbildas auditörer (andliga vägledare), scientologer som studerar auditeringsteknologin för att hjälpa andra att uppnå andlig frihet.


Invigningen av den nya Scientology Kyrkan i Salt Lake City sker under en period av oerhörd expansion för religionen, över 60 nya Scientology Kyrkor, från Los Angeles till Tampa, London till Milano, Tel Aviv till Tokyo och Kaohsiung till Bogotá, inklusive 18 som invigts enbart i västra USA. ”Ideal” är den norm som fastställdes av Scientologys grundare L. Ron Hubbard så att varje Kyrka är ett perfekt uttryck för religionens principer och utövningar, inklusive dess många verksamheter och humanitära program i samhället.

Under det gångna året har invigningar av nya Scientology Kyrkor ägt rum i  Auckland i Nya Zeeland; San Fernando Valley i Kalifornien; Miami i Florida; Köpenhamn i Danmark; Dublin på Irland; Birmingham i England; Amsterdam i Holland; och Johannesburg North i Sydafrika.

Ytterligare invigningar av Kyrkor är planerade under år 2018 i städer i Europa, Latinamerika, Nordamerika, Afrika och Australien.