DETROIT I MICHIGAN

TILLVERKAD I DETROIT: EN NY SCIENTOLOGY KYRKA LIGGER NU VID HÖRNSTENEN FÖR AMERIKAS MOTORSTAD

14 OKTOBER 2018

Denna metropol i Mellanvästern återhämtar sig från svåra tider och välkomnar nu stolt andlig teknologi i en ny Kyrka mitt i staden.

Detroit – USA:s kärlek till bilar föddes här; Motown, hur hennes musik låter har sin källa här; och världsmästaren i boxning, Joe Louis, en av hennes första afroamerikanska sportshjältar, kom från trakten.

Det var en gång i tiden landets fjärde folkrikaste stad, platsen för den mest framgångsrika industrin i landet och för några av de största fredliga medborgarrätts­demonstrationerna i nationens historia, ledda av pastor Martin Luther King Jr., men Detroit har också varit med om oroliga tider.

Men precis som den infödda världsmästaren i tungvikt Louis var staden nere, men inte slagen. Nu är det ”Amerikas Comeback-stad”, då mängder av lokalbor och de som tror på staden överallt ifrån visar sin tilltro till Motorstaden – fast beslutna att återge Motown dess magi.

Mr Miscavige talar till folkmassan i hjärtat av centrala Detroit söndagen den 14 oktober.

Idag får kampanjen att ”återta Detroit” bränsle av en mycket smittsam stolthet, och Scientology Kyrkan är en aktiv del av motorn som driver på ansträngningen. Den har haft en närvaro i staden sedan 1963, och det var på en klar höstsöndag mitt i oktober som en publik på mer än 2 000 personer samlades mitt i staden vid Jefferson Avenue och Griswold Street för att fira att en strålande ny Scientology Kyrka vaknar till liv.

Mr David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare, ledde invigningsceremonin för att officiellt öppna dörrarna. I sitt öppningsanförande talade mr Miscavige om ögonblickets vikt och exakt vad denna nya Scientology Kyrka symboliserade. Nämligen: ”inte en revolt, inte en önskan att förändra en Människas religion, utan hopp om att Människan kan stå på egna fötter i denna synnerligen förvirrade och mekanistiska värld. Och om hon kan göra det så kanske hon också kan återvinna den lycka, uppriktighet, kärlek och vänlighet som hon skapades med.”

”You Can’t Hurry Love” (man kan inte påskynda kärleken) lyder sången, men för alla som deltog gällde ”Dancing in the Street”. Invigningen pulserade igång i takt med Motowns välkända toner och övergick snabbt till en mängd olika samhällsledare som framförde sina gratulationer.

Bakgrunden till det storslagna firandet var den åtta våningar höga Scientology Kyrkan strax öster om skyskrapan vid 150 West Jefferson och mittemot Detroits Hart Plaza. Stället är en sann hörnsten – platsen för den första byggnaden i Fort Pontchartrain – vilket senare skulle bli till staden Detroit. Och för att lägga till ytterligare betydelse bakom berättelsen så var invigningsbyggnaden också stadens första kyrka, byggd 1701.

Idag daterar sig det magnifika 5 100 kvadratmeter stora landmärket vid Griswold Street nummer 1 från 1927. Kyrkan har tillsammans med lokala hantverkare minutiöst restaurerat landmärkets eleganta detaljer – från takmålningarna och mässingsdetaljerna som pryder den nyklassicistiska interiören, till exteriörens kalkstensverk och smidesgods ritade av Corrado Parducci, en man som praktiskt taget definierade centrala Detroits look, för att inte tala om byggnadens hörnklocka som har varit ett bekant inslag för invånare i över 50 år. I egenskap av Scientology Kyrkan i Detroit står anläggningen nu redo att föra vidare religionens historia av tjänst till USA:s huvudstad för mod och karaktär.

I själva verket har det arbete som Kyrkan och de kyrkosponsrade organisationerna utför sedan länge varit etablerat här, från distributionen av tusentals Sanningen om droger-häften, till en Vägen till lycka-rörelse som täcker stadens gator med tusentals exemplar av L. Ron Hubbards guide till ett bättre liv baserad på sunt förnuft, och allt det utöver scientologer som arbetar tillsammans med lokala lagstiftare för att främja religionsfrihet.

Bland de lokala ledare den söndagen som välkomnade Kyrkan till dess nya anläggning fanns Steven Spreitzer, ordförande för Michigans rundabordskonferens för mångfald och solidaritet; Hubert Roberts, mentorledare för InvolvedDads empowerment-projekt för ungdomar; medborgarrättsadvokaten Allison Folmar; och Artina Hardman, Michigans delstatsrepresentant för distrikt 3 (pensionerad) och den nuvarande verkställande chefen för stadens resurscenter Mack Alive. Alla talade om sina bestående erfarenheter av att ha arbetat med medlemmar av Scientology Kyrkan.

Spreitzer, ordförande för Michigans rundabordskonferens för mångfald och solidaritet, talade om den kraft som den nyöppnade anläggningen bidrar med till stadens återhämtning: ”Vårt förhållande inleddes för 15 år sedan när vi bildade Washtenaw Countys interreligiösa forum. Och ända sedan dess har ni varit en pärla. För ni kom med ödmjukhet och en inspirerande övertygelse för att höra vad samhället har att säga. Ni har gjort det i fattiga stadsdelar i Amerika, och nu är det dags för centrala Detroit ... Så ja, ni inspirerar redan till hopp precis här vid hörnstenen i denna stora stad.”

Roberts, mentorledare för InvolvedDads empowerment-projekt för ungdomar, reflekterade över hur programmet Drogfri värld har påverkat hans arbete med lokala ungdomar: ”Jag började hålla föreläsningar i skolor och vid övergångshus för män som återvände hem från fängelset. Det var efter att jag träffade en av er som jag började med Sanningen om droger. Nu, när dessa unga sinnen ser berättelser ur verkliga livet, ja, det är kombinationen för att låsa upp deras osäkerhet. De blir mer bekväma och de börjar tänka: ’Jag kan identifiera, och jag kämpar med droger.’ Man ser klicket i deras sinnen och de släpper in en. […] Ja, vi uppmuntrar, vi engagerar och vi frigör Detroits ungdomar.”

Allison Folmar, en medborgarrättsadvokat som verkar för att skydda föräldrars rättigheter, talade om hur KMR får bukt med psykiatriska övergrepp i hennes stad och delstat: ”Jag gillar att tänka på KMR som en räddningsuppdragsoperation. Jag har sagt det förut och jag fortsätter att säga det: KMR kommer till undsättning. De är psykindustrins väktare, och det är inte min åsikt, det är dagens sanning. De har fakta för att motverka lögnerna, och de har beväpnat oss med dessa fakta. Sedan första början har KMR sagt: ’Vi backar upp dig.’ Och i varje fall där jag kämpat för att få ut ett barn ur psykiatrisk inspärrning har vi vunnit deras frihet.”

Och beträffande kraften i Vägen till lycka i kombination med Detroits anda sade Artina Hardman, Michigans delstatsrepresentant för distrikt 3 (pensionerad): ”Varje medborgare i det här landet borde ha ett exemplar av Vägen till lycka. Jag säger er det, så bra är den. Det är ett rättesnöre i livet. Ja, mr Hubbard delade sin visdom med oss. Och denna magnifika Scientology Kyrka står nu som en helgedom för att dela denna visdom om och om igen. Så då vi alla samlas för denna mest storslagna invigning idag firar vi ett nytt återuppvaknande för Detroit – Mirakelstaden!”


När besökare träder in i Scientology Kyrkan i Detroit välkomnas de av ett Informationscenter som ger en introduktion i Dianetics och Scientology. Dess paneler, med mer än 500 filmer på 17 språk, förmedlar religionen Scientologys trossatser och religiösa bruk samt grundaren L. Ron Hubbards liv och arv.

I Informationscentret presenteras också de många humanitära initiativ som Scientology sponsrar, vilket inkluderar dess världsomspännande kampanj för upplysning om mänskliga rättigheter; ett långtgående program för drogundervisning, förebyggande och rehabilitering; ett globalt nätverk av center för läskunnighet och inlärning; samt Scientologys frivilligpastorer, som nu utgör den största oberoende styrkan för katastrofhjälp på jorden.

Detroits kapell är platsen där Scientologys församlingsmedlemmar samlas för bland annat söndagsbetraktelser, bröllop och dop samt en mängd samhällsevenemang såsom banketter, seminarier och workshopar som är öppna för medlemmar av alla trosriktningar.

Kaféet utgör en mötesplats för evenemangsdeltagare, liksom för församlingsmedlemmar på rast mellan sina tjänster i Scientology.

Den nya Kyrkan möjliggör leverans av alla Introduktionstjänster. Dessa inkluderar seminarier i Dianetics och Scientology på eftermiddagar, kvällar och helger, som ger en översikt av grundläggande principer och hur de tillämpas i livet, liksom ett brett utbud av Scientologys Livsförbättringskurser för att hjälpa en att förbättra varje aspekt av sitt liv.

Det finns också över ett dussintal särskilt inrättade rum som utgör en idealisk miljö för Scientologys auditering (andlig vägledning). Det finns flera kurslokaler för att utbilda auditörer (andliga vägledare), samt scientologer som studerar auditeringsteknologin; och allt för att hjälpa andra uppnå andlig frihet. Den nya anläggningen välkomnar både scientologer och de som är intresserade av att lära sig mer om Scientology Kyrkan.


Invigningen av den nya Scientology Kyrkan i Detroit bidrar till en expansionsera för religionen, med 70 nya Scientology Kyrkor i världsstäder – från Los Angeles till London, Bogotá till Berlin och Tel Aviv till Tokyo.

Under det gångna året har nya Scientology Kyrkor öppnats i Dublin på Irland, Birmingham i England, Amsterdam i Nederländerna, Johannesburg North i Sydafrika, Salt Lake City i Utah, Silicon Valley i Kalifornien, Perth i Australien, Orlando i Florida, och Stuttgart i Tyskland.

Det finns planer på öppnandet av fler Kyrkor under de kommande månaderna för städer i Europa, Nordamerika och Afrika.