PERTH I WESTERN AUSTRALIA

AUSTRALIENS ”LJUSETS STAD” VÄLKOMNAR DEN NYASTE SCIENTOLOGY KYRKAN

5 MAJ 2018

Perth kan ligga avlägset, men stadens positiva företagsamma anda passar perfekt till världens snabbast växande, och coolaste, nya religion.

Ta den mest avlägsna storstaden i världen, inklämd mellan för det mesta tomma vyer av oceaner och öknar, lägg till våg efter våg av härdade och handlingskraftiga pionjärer från England, Skottland, Italien, Kina, Vietnam, Grekland och ett tjugotal andra etniska hemländer, laga allt med Australiens entusiastiska, positiva anda, kasta in bataljoner av guldgrävare och arbetare i diamantgruvor, sjung lite av Waltzing Matilda, lägg till en känguru eller två så har man platsen för världens nyaste Scientology Kyrka: Perth, huvudstaden och den största staden i Western Australia.

Ett nytt ljus i denna ”Ljusets stad” ligger bara ett kvarter bort från Great Eastern Highway, bara femton minuter från Perths centrum och intill den berömda Swan River, som är hem till de majestätiska svarta fåglar som floden är uppkallad efter. Det är här mer än 1 000 scientologer och deras gäster – varav några reste tusentals kilometer för att nå Perth – samlades lördagen den 5 maj 2018 för att fira invigningen av en ny Scientology Kyrka.

Mr David Miscavige, styrelseordförande för Religious Technology Center, leder det stora firandet av den nyaste Scientology Kyrkan i världens mest avlägsna storstad.

Mr David Miscavige, Scientologys kyrklige ledare, reste nästan 1 500 mil för att nå Perth. Han berättade för de som firade invigningen att han snart skulle ge sig ut på en invigningsfärd över ytterligare 3 000 mil. Men för Perth tillkännagav mr Miscavige: ”Det här är det NU som ni har väntat på.”

Under det att mr Miscavige ledde ceremonin talade han om Scientologys nya framtid i Western Australia. ”Och därmed kliver vi ut ur drömtiden för att förverkliga den sista drömmen innan bandet faller ... Det vill säga att det nu är dags att helhjärtat och utan åtskillnad ge vår hjälp. För endast på detta sätt både betjänar denna nya Scientology Kyrka Perth och blir Perth.”

Mr Miscavige har gått i spetsen för en period av aldrig tidigare skådad tillväxt i och med invigningen av 65 nya kyrkor under de senaste åren. Perth är nummer 66. Dessa kyrkor utgör en norm som definierades av mr Hubbard och genomfördes av mr Miscavige, som ser varje kyrka som ett perfekt uttryck för religionens principer och metoder, inklusive dess många utåtriktade aktiviteter och humanitära program.

I sydvästra hörnet av Australien ligger Perth avsides och är svårt att nå – det är snabbare att flyga dit från Bali än från Sydney. Den närmaste australiska staden till Perth är Adelaide, mer än 200 mil bort på kontinentens sydkust.

Perths isolering har gjort den till en formidabel stad där mottot är ”floreat”, vilket är latinskt för ”blomstra” eller ”lyckas”. Det är något scientologer har lagt märke till. När allt kommer omkring var en av L. Ron Hubbards berömda uppmaningar till alla och envar att de ska ”blomstra och lyckas”.

I just den andan inleddes Kyrkans invigning med den traditionella australiska nationalsången ”Advance Australia Fair”, följt av en medryckande tolkning av en lokal segerlåt, som speglade den djärva och företagsamma andan hos Perths scientologer.

Även om Perths befolkning är framgångsrik finns det precis som i vilken stad som helst de ständiga faktorerna droger, kriminalitet och andra sociala fallgropar. Stadens Scientology Kyrka – som etablerades för mer än 60 år sedan – har gått i främsta ledet för sociala och humanitära kampanjer.

Scientologer har delat ut tiotusentals exemplar av häftet Sanningen om droger, vilket Scientology Kyrkan sponsrar. Kommittén för Mänskliga Rättigheter, som också sponsras av Kyrkan, förde en framgångsrik kampanj under de senaste åren för att stoppa barbariska metoder inom psykiatrin, inklusive steriliseringen av människor som bedömts vara ”psykiskt sjuka”.

Andra kyrkosponsrade program – Vägen till lycka, en guide till ett bättre liv baserad på sunt förnuft, och Enade för mänskliga rättigheter, som främjar dessa rättigheter för alla människor – är också ytterst aktiva i Perth och Western Australia.

Alla dessa aktiviteter reflekterar det hårda och entusiastiska arbete som scientologer gör för att hjälpa till att bygga en stor stad och kultur i Perth. Och stadens invånare har uppmärksammat detta.

Framstående talare och de som deltog i firandet representerade Perths medborgerliga, kulturella, utbildningsmässiga, brottsbekämpande och kommersiella grupper. Talarna inkluderade Steve Hansen, medlem av Western Australias näringslivsråd; dr Bernard Doherty, professor i nya religiösa rörelser, teologiska högskolan vid Charles Sturt University; dr Jaya Krishnan, en läkare och ledamot i Australian Natural Medical Association och Paul Shiel, grundare av ett välgörenhetspartnerskap, Medal Missionaries Community.

I en stad där framgång och resultat är favorituttryck, talade Hansen om sin framgång med att få sitt företag att växa från fem till 42 platser – allt tack vare L. Ron Hubbards administrativa teknologi. ”Om någon frågar: ’Varför ska jag använda admintech?’ säger jag dem: ’Därför att det ger en de rätta svaren.’ Poängen är att teknologin fungerar i 110 procent av fallen. Jag anser att det kan gynna varje företag, vem som helst, var som helst. Jag anser att denna kyrka har fantastiska möjligheter och jag är ytterst lyckligt lottad att vara bland en del fantastiska och välutbildade personer. Här kan vilken medborgare som helst upptäcka vad de behöver för att utforma och förverkliga sina egna personliga drömmar. Och det innebär en enorm inverkan överallt i Western Australia.”

Dr Doherty hänvisade till pionjärarbete som utförts av den kyrkosponsrade Kommittén för Mänskliga Rättigheter i kampen mot psykiatriska övergrepp. ”Precis här i Western Australia har vi haft allvarliga problem”, sade professorn. ”Värst bland dem är att lokala barn ges receptbelagda medel mot sin vilja och, ännu värre, hotas med ECT [elektrokonvulsiv terapi] – så unga som 11 år gamla. Detta är inte bara ett brott, det är moraliskt oförsvarligt.” Men dr Doherty talade också om kyrkosponsrade lösningar för att bekämpa detta brott: ”Ni satte igång med en evidensbaserad kampanj och ni träffade Western Australia-parlamentsledamöter för att avslöja den chockerande sanningen. Och till slut fick ni till stånd ett permanent förbud mot ECT på minderåriga, vilket skyddade några av våra mest sårbara medborgare!”

Dr Krishnan talade om hur Scientology betonar den andliga faktorn hos människor, någonting som saknas inom modern läkarvetenskap. ”Jag anser att Scientology Kyrkan är lösningen som ger Mänskligheten svaren så att de kan hantera livet och förbättra sig själva”, sade dr Krishnan. ”Jag har sett ert engagemang, er passion för att upplyfta andra, och era värderingar för att skydda varje medborgare i Perth. Det ger mig stor ära och hopp att veta att jag har en Kyrka som jag kan skicka folk till, och veta att de kommer att bli en bättre människa med de svar som de har letat efter”, betonade dr Krishnan. ”Och så, med den här stora ceremonin, låt oss väcka den mänskliga anden och skapa en stor förändring för Perth och hela Western Australia!”

Paul Shiel, från Medal Missionaries Community, talade om behovet av välgörenhetsarbete till och med i en blomstrande stad som Perth. Hans organisation samarbetar med Kyrkan för att finna lösningar för de som fastnat i droger, alkoholism och fattigdom. ”Jag insåg genast vilken enorm kapacitet Kyrkan har att bidra”, kommenterade Shiel. ”Oavsett problemet: droger, mänskliga rättigheter, moral – tar ni er an det med en passion som saknar motstycke. Jag har arbetat med humanitära team från Nullarbor till Kimberleys och toppen av Darwin och jag har aldrig sett något liknande era kampanjer ... Det är hjälp med stort H”, sade han. ”Ja, det är Scientology Kyrkan – en humanitär organisation rakt igenom!”


Alla som kommer till den nya Scientology Kyrkan i Perth välkomnas av dess imponerande fasad. När församlingsmedlemmar träder in i den storslagna byggnaden ser de från receptionen informationscentret. Rummet är öppet och det är högt i tak med belysning i industristil. Rena linjer och svärtade metallaccenter samt varma lantliga träslag skapar en modern industriell känsla överallt.

Besökare får en introduktion till Dianetics och Scientology, med början i informationscentret. Dess paneler, med mer än 500 filmer på 17 språk, presenterar religionen Scientologys trossatser och religiösa bruk samt grundaren L. Ron Hubbards liv och arv.

Informationscentret beskriver även de många humanitära program som Scientology Kyrkan stödjer. De omfattar också en världsomspännande kampanj för upplysning om mänskliga rättigheter; ett lika vidsträckt program inriktat på drogundervisning, drogförebyggande arbete och drogrehabilitering; ett globalt nätverk av läskunnighets- och undervisningscenter, samt Scientologys frivilligpastorskår, som nu utgör den största oberoende hjälpstyrkan på jorden.

Perths kapell är en storslagen, två våningar hög sal med belysning runt omkretsen, vilket skapar illusionen av ett flytande tak ovanför. I kapellet samlas Scientologys församlingsmedlemmar för bland annat söndagsbetraktelser, bröllop och dop samt en mängd samhällsevenemang såsom banketter, seminarier och workshopar som är öppna för medlemmar av alla trosriktningar.

Kaféet utgör en mötesplats för evenemangsdeltagare, liksom för församlingsmedlemmar på rast mellan sina tjänster i Scientology.

Den nya Kyrkan möjliggör leverans av alla introduktionstjänster. Dessa inkluderar seminarier i Dianetics och Scientology på eftermiddagar, kvällar och helger, som ger en översikt av grundläggande principer och hur de tillämpas i livet, liksom ett brett utbud av Scientologys Livsförbättringskurser för att hjälpa en att förbättra varje aspekt av ens liv.

Kyrkan har dessutom många särskilt inrättade rum som utgör en idealisk miljö för Scientologys auditering (andlig vägledning). I flera kurslokaler utbildas auditörer (andliga vägledare), scientologer som studerar auditeringsteknologin för att hjälpa andra att uppnå andlig frihet.


Invigningen av den nya Scientology Kyrkan i Perth skedde under en period av snabb expansion för religionen med mer än 65 nya Scientology Kyrkor från Los Angeles till Tampa, London till MilanoTel Aviv till Tokyo och Kaohsiung till Bogotá.

Under det gångna året har invigningar av nya ideala Scientology Kyrkor ägt rum i San Fernando Valley i Kalifornien; Miami i FloridaKöpenhamn i DanmarkDublin på Irland; Birmingham i England; Amsterdam i Nederländerna; Johannesburg North i Sydafrika, Salt Lake City i Utah och Silicon Valley i Kalifornien.

Ytterligare invigningar av Kyrkor är planerade under år 2018 i städer i Europa, Latinamerika, Nordamerika och Afrika.