DUBLIN PÅ IRLAND

ETT SCIENTOLOGY CENTER FÖR INTERAKTION OCH SAMARBETE INVIGS I SOUTH DUBLIN

14 OKTOBER 2017

En ny Scientology kyrka och dess samhällscenter på en egendom flera hektar stor öppnar sina dörrar för Dublin.

Irland har länge varit ett land med vyer som frammanar forntida skönhet och eviga berättelser man hör om och om igen, vilka sägs vara det som får jorden att fortsätta gå runt. Den traditionen tränger igenom dagens värld med skönhet, passion och stolthet som gör att ”Den gröna ön” är en plats som för evigt lockar en tillbaka.

Så kom det sig att Scientology Kyrkan en vacker oktobereftermiddag – precis 12 månader efter invigningen av ett nationellt kontor vid Dublins ikoniska Merrion Square – klippte bandet för att öppna en ny kyrka och dess samhällscenter. Fastigheten är avsedd att erbjuda program som Scientology sponsrar och en samlingspunkt för lokala aktiviteter och evenemang i syfte att stärka lokalsamhällen i Dublin och hela Irland.

Mr Miscaviges närvaro i Irlands huvudstad visade betydelsen av denna dag, då han invigde Dublins nya Scientology Kyrka och samhällscenter.

”Idag gör vi verklighet av ett löfte om att hedra ett land som vår grundare L. Ron Hubbard högeligen älskade, och ett folk som han beskrev som underbart varmt, även om vädret ibland inte är det”, berättade mr David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare, för den församlade folkmassan. ”Och om det inte säger allt, tillåt mig då att citera er egen herr Yeats: ’Många gånger lever mannen och dör emellan sina två evigheter … Om detta visste det gamla Irland allt.’”

Gåvorna som denna kunskap utgör, konstaterade mr Miscavige, gavs till världen med en välvilja som speglar den anda av samarbete och samhällstjänst som det nya centret representerar.

”Så till det eviga Irland, det transcendentala Irland: Ni höll litteraturen vid liv i 500 år. Ni byggde Amerika, och kanske till och med upptäckte det. Ni lärde mänskligheten om jämlikhet och hur man lever med värdighet i avsaknad därav. Och ni lärde oss att det inte finns någon vara lika dyrbar som skönhet, vilket ni representerar. Det är därför vi är stolta över att stå vid er sida, då vi inviger den nya Scientology Kyrkan och samhällscentret i Dublin.”

Faktum är att staden har en speciell plats i Scientologys historia eftersom Scientologys grundare L. Ron Hubbard bodde i Dublin 1956 och arbetade vid Merrion Square, där han tog fram Kursen i personlig effektivitet, ett program som utformades för att hjälpa vem som helst att vara mer effektiv i livet.

Kontoret för nationella angelägenheter vid Merrion Square, som invigdes den 15 oktober 2016, blåste nytt liv i traditionen och tillhandahöll i sin tur de program som Scientology sponsrar för hela Irland. Under de sista 12 månaderna har kontoret nått hundratusentals elever, lärare och vanliga medborgare med medborgerliga initiativ som omfattar förebyggande av drogmissbruk; läs- och skrivkunnighet; medvetenhet om mänskliga rättigheter och ungdomsaktiviteter. Medarbetare från det nationella kontoret har dessutom varit värd för interreligiösa klasser som universitet håller, prisutdelningsgalor för att fira antidroghjältar och öppet hus-evenemang för att främja den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

Den nya Scientology Kyrkan och dess samhällscenter på ett 2,7 hektar stort område i hjärtat av South Dublin fortsätter i samma anda och har särskilt utformats för att tjäna som ett hem för hela samhället och som en mötesplats för gemensamt arbete. Inuti har den toppmoderna hörsalen, med sina 1 050 sittplatser, allt som behövs så att man där kan hålla ett stort antal lokala evenemang: allt från välgörenhetsevenemang, konserter, litterära kvällar och lokala möten, till undervisningsseminarier, konferenser och lokala tillställningar. Centrets idrottsplan är lika välutrustad för gaelisk fotboll, hurling, rugby och fotboll. I själva verket kan faciliteterna – inklusive dess mötesrum och ett fullt rustat kafé – användas av samhälls- och välgörenhetsorganisationer, däribland lokala klubbar, skolor och ungdomsorganisationer.

För att betona de möjligheter som skapas genom omvandlingen av en övergiven tomt till ett samhällscenter som fått nytt liv, hyllade dignitärer från lokalområdet och staden den gemenskap och anda som tillfället skapade. De inkluderade: Nicola Keating, samordnare för en antidroggrupp i Tallaght, Amina Mustafa Keogh, direktör för programmet Sports Against Racism, och Philip Cummings, prisbelönt poet och översättare.

Med 20 års erfarenhet av att tackla beroende och drogmissbruk i främsta linjen, ser Keating den kyrkosponsrade kampanjen Sanningen om droger som väsentlig: ”Irland är ett vackert land”, sade hon, ”men tyvärr lider vi av en drogepidemi. Femtiofyra procent av vår befolkning missbrukar narkotika och alkohol, och de som blivit beroende vandrar Dublins gator och rännstenar som bortglömda själar. Men ert Drogfri värld-program går rakt på sak och talar till alla. Och jag har redan sett hur användningen av det växer – både här i Dublin och hela vägen ner till Cork. Ni har räckt ut en hjälpande hand till missbrukare, hemlösa, utsatta ungdomar, invandrarfamiljer och irländare – oavsett var de kommer ifrån. Faktum är att inget mer behöver sägas, när ni redan gett över 500 000 människor i Irland Sanningen om droger.”

Keogh beskrev även en landsomfattande rörelse för mänskliga rättigheter som inletts de senaste 12 månaderna under Enade för mänskliga rättigheters fana: ”Varje pojke och flicka i vårt undervisningsprogram ’Count Us In’ får ett eget exemplar av häftet om mänskliga rättigheter, i kombination med vår workshop mot mobbning. Faktum är att 48 av våra frivilliga använder programmet, från Cork till Limerick, och Galway till Dublin. Med sina utbildarpaket håller de seminarier och föreläsningar och lämnar fröna för mänskliga rättigheter bakom sig, vart de än går. Och med nästan 3 000 elever som gjort programmet skapar vi en spirande armé för mänskliga rättigheter.”

Philip Cummings, irländsk författare, poet och språkvetare, talade om kyrkans beslutsamhet att ge Irland L. Ron Hubbards filosofier och insikter – översatta till dess ursprungliga språk – och hur detta redan har visat respekt för landets kultur och historia: ”För det iriska språket i sig, genom ert engagemang för detta projekt och möjlighet för ett helt team av översättare att arbeta med material som faktiskt kommer att läsas, gör ni så mycket, och på praktiska sätt, för att främja och uppmuntra användningen av iriska.

”Padraig Pearse, en av våra främsta politiska ledare och poeter, myntade frasen: Tír gan teanga, tír gan anam. ’Ett land utan ett språk är ett land utan själ.’ Så, även om ni kanske inte är medvetna om det, och även om det kanske inte var hela avsikten, har det ni åstadkommit idag – faktiskt och på ett praktiskt sätt – hjälpt till att hålla Irlands själ vid liv.”


Den nya kyrkan och samhällscentret välkomnar alla besökare och ger en introduktion i Dianetics och Scientology, vilken börjar i informationscentret. Dess displayer, som innehåller mer än 500 filmer, presenterar Scientology religionens trossatser och religiösa bruk samt grundaren L. Ron Hubbards liv och arv.

Informationscentret innehåller också utställningar om de många humanitära initiativ och samhällsförbättrande program som Scientology sponsrar, däribland ett globalt nätverk av center för läs- och skrivkunnighet samt inlärning; ett världsomspännande program för droginformation, rehabilitering av drogmissbrukare och förebyggande av droger; ett omfattande initiativ för mänskliga rättigheter; och Scientologys frivilligpastorsprogram.

Utöver församlingstjänster, bröllop och andra religiösa ceremonier, kan kapellet också användas av välgörenhetsorganisationer och grupper i samhället för många olika sammankomster, såsom konferenser och workshopar. Byggnaden har dessutom flera olika seminarierum och klassrum, och en hel flygel ägnad åt Scientologys auditering (andlig vägledning).


Invigningen av den nya kyrkan och samhällscentret skedde under en period av snabb expansion för religionen, med 60 nya Scientology kyrkor från Los Angeles till Tampa, London till Milano, Johannesburg till Tokyo och Tel Aviv till Kaohsiung. Under det senaste decenniet har dessa invigningar gjort att religionens världsomspännande expansion nu sker i en takt som överträffar de föregående 50 åren tillsammans.

Under 2017 har invigningar av nya Scientology kyrkor ägt rum i Auckland i Nya Zeeland, San Fernando Valley i Kalifornien, Miami i Florida, och Köpenhamn.

Det finns planer på fler invigningar av kyrkor under det kommande året för kulturstäder i Europa, Latinamerika, Nordamerika och Afrika.