ORLANDO I FLORIDA

EN NY STJÄRNA LYSER I ”DEN VACKRA STADEN” NÄR BANDET FALLER FÖR EN NY SCIENTOLOGY KYRKA

12 MAJ 2018

Orlando, den mest besökta staden i landet, ser en dröm gå i uppfyllelse när den nya Scientology Kyrkan i Orlando öppnar dörrarna för alla.

Ett ”magiskt rike” i ett storstadsområde där förtrollning är rutin, det surrealistiska är realistiskt och man ser stjärnorna i det blå – ”världens Temaparkshuvudstad” är helt unik. Det är platsen för sådana underland som Walt Disney World, SeaWorld Orlando, Universal Studios och Wizarding World of Harry Potter, bland många andra, och Orlandos enorma lekplats drar till sig turister i alla åldrar och från hela världen som är på jakt efter ett roligt, spännande äventyr.

Och bara några minuter från Orlandos temasparksaveny, International Drive, kommer man att se den senaste ”lysande stjärnan” som redan blinkar i Kyrkans växande interstellära galax. Den stora anläggningen ligger på nästan två hektar i mitten av Floridas största stad inåt land och alldeles intill Ellenor-sjöns stränder. På detta förtrollade ställe, där skratt och fantasi är tidlösa, samlas en publik på över 2 000 scientologer och vänner under centrala Floridas middagssol lördagen den 12 maj för att fira invigningen av en ny Scientology Kyrka.

I sällskap med scientologer som gick i spetsen för att väcka en ny Kyrka till liv, invigde mr Miscavige Scientology Kyrkan i Orlando.

För att hedra den viktiga dagen sade mr David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare: ”Utöver allt annat som er stad är känd för finns det ännu ett sätt att framföra denna berättelse och det kommer sig av en annan sorts magi. För i och med att det invigningsbandet föll uppstår en ny Scientology Kyrka som medför ett rike av andlig frihet där varje medborgare härskar.”

På denna våreftermiddag spelade orkestern i ett optimistiskt tempo – ett ljudspår av prover från områdets temaparksmeny som smälte samman med modern hiphopmusik. Det var en refräng i harmoni med dignitärerna som närvarade och som hyllade Scientology Kyrkans arv i Orlando och uppmanade församlingsmedlemmar att föra den sanna ”magin” till sina samhällen.

Ett schackbräde av kulturer existerar i den formidabla skuggan av Musse Pigg, vilket presenterar ett överflöd av problem och frågor – i synnerhet de som har att göra med mänskliga rättigheter och drogmissbruk bland invånare och besökare. Den nya Kyrkan, med sociala och humanitära program som spänner över hela registret av sociala frågor, står redo att leverera svar.

Narkotikamissbruk är en primär angelägenhet i Orlando-området, liksom det är i varje samhälle stort eller litet i Florida, där 85 % av landets oxikodonpiller tillverkas. Genom det kyrkostödda internationella undervisningsinitiativet ”Sanningen om droger” har scientologer gått i främsta ledet för att upplysa över en halv miljon ungdomar och vuxna bara i Orlando om farorna med drogmissbruk.

Bortom medicinskåpet och berg- och dalbanorna finns ytterligare två samhällen – ett som praktiskt taget är omgivet av kilometer efter kilometer av boskap och åkrar – det andra som är dolt samtidigt som get ligger fult synligt bland den dagliga strömmen av miljontals turister. Centrala Florida myllrar av migrantarbetare, problemungdomar och fosterbarn och ligger trea på landets lista över områden för människohandel för arbetskraft och sexuellt utnyttjande. För att förhindra kränkningar av dessa rättigheter sponsrar Kyrkan Enade för mänskliga rättigheter-programmet, världens största icke-statliga informations- och upplysningskampanj i sitt slag. Resultatet har blivit ett imponerande lyft för många nya grupper och individer som inspirerats av Kyrkan för att fortsatt kämpa mot sådan osynlig ondska.

Scientologys berömda frivilligpastorer i Florida, som förkroppsligar sin välkända slogan ”Det går att göra något åt det”, är en bekant syn i centrala Florida i deras karakteristiska gula t-shirts, speciellt under sommarens orkansäsong. De har hjälpt till att reparera orkan-härjade hem och förstörda liv. Scientologys frivilligpastorer är kända över hela världen för deras insatser efter World Trade Center-attacken den 11 september 2001, vid översvämningar, jordbävningar och alla möjliga andra sorters katastrofer som orsakas av naturen och människan.

Andra kyrkosponsrade kampanjer omfattar Kommittén för Mänskliga Rättigheter, en väktargrupp som undersöker och avslöjar psykiatriska kränkningar av mänskliga rättigheter och som är känd i Florida för hur de avslöjar missbruket av tvångsintagningslagen Baker Act, och Vägen till lycka, en guide baserad på sunt förnuft, som utgör en icke-religiös moralisk kompass som alla kan leva efter.

Dessa program speglar Orlando-scientologers flit och orubbliga engagemang för att hjälpa till med att bygga en mer utbildad, medkännande och levande stad. Och de har inspirerat till samarbeten överallt i Orlandos storstadsområde.

På plats för att fira denna speciella dag var ledare och allierade från Orlandos storstadsområde, varav många ställde sig upp för att välkomna kyrkan, inklusive: Susan Valdes från Floridas skolstyrelseförbund; Edward Herman, utbildare för ungdomar i riskzonen i staden Orlando; Justin Drach, löjtnant i USA:s militär; och pastor Joel Lewis från Out of Our Heart Ministries.

Valdes välkomnade Kyrkan och dess stöd till Ungdomar för mänskliga rättigheter, vilket hjälper till att hålla frihetens låga vid liv i Florida. ”Familjer kommer hela tiden fram till mig och berättar hur begreppen och informationen som Ungdomar för mänskliga rättigheter tillhandahåller är den viktigaste undervisningen som finns där ute. Ni kommer med ert material, och ni undervisar människor om deras mänskliga rättigheter – rätten till utbildning, rätten till ansvar och rätten till livet ... genom ert människorättsbudskap har vi nu undervisat mer än 25 000 Florida-familjer.”

Drach berättade för de närvarande om att försvara rättigheter tillsammans med KMR å de oskyldigas vägnar: ”Som pilot i flottan har jag flugit flygplan för att försvara vår konstitution och våra friheter. Det var, och förblir, min plikt att tjäna de som förvägras sin frihet. Det finns faktiskt ett talesätt i flottan som lyder: ’Försvarar alltid, alltid på vakt’, och det är ett motto som jag ser att ni uppfyller. För det finns bara en grupp människor som är den man vänder sig till och som kan allt om Baker Act i denna delstat – och det är KMR och Scientology Kyrkan!”

Herman sade att Scientology grundaren L. Ron Hubbards Vägen till lycka-häfte kan väcka en orolig generation: ”För att vara tydlig, mina klassrum är en grogrund för tvättäkta gängmedlemmar. Men när jag tog levnadsregel för levnadsregel, började jag se sambandet med Vägen till lycka-filosofin. Elever som vanligtvis satt tysta började plötsligt tala ut. Andra som inte ville se en i ögat diskuterade nu sitt personliga liv. Och jag glömmer aldrig en ung pojke som flera år senare kontaktade mig och sade: ’Du vet de där 21 levnadsreglerna – de förändrade mitt liv.’

Och till sist höll alla med när pastor Lewis sammanfattade andan och syftet med den nya Kyrkan när han förklarade: ”Om ni frågar mig så inspirerar frivilligpastorerna och Scientology Kyrkan nytt hopp. Och här framför oss står vad jag gillar att kalla för ett ’andligt bibliotek’, för att inspirera detta hopp för alla människor. Det finns inte längre någon ursäkt för någon att förbli okunnig. För mr Hubbard samlade ihop all denna visdom och skrev ner det i böcker för varje människa. Så med denna nya ideala org skänker ni individer valförmåga och rätten att sträva mot större frihet.”


Det första inslaget som besökare och församlingsmedlemmar ser när de närmar sig den nya fyra våningar höga Scientology Kyrkan i Orlando är dess halvsekelsfasad. När besökare stiger in möts de av en ljus och modern lokal som rättar sig efter den solmättade Florida-omgivningen. Toner i ljust grönblått, sand och grått inger en rofull stämning i informationscentret där en introduktion till Dianetics och Scientology presenteras. Dess paneler, med mer än 500 filmer på 17 språk, förmedlar religionen Scientologys trossatser och religiösa bruk samt grundaren L. Ron Hubbards liv och arv.

Informationscentret beskriver också de många humanitära initiativ som Scientology Kyrkan stödjer. De omfattar också en världsomspännande kampanj för upplysning om mänskliga rättigheter; ett lika vidsträckt program inriktat på drogundervisning, drogförebyggande arbete och drogrehabilitering; ett globalt nätverk av läskunnighets- och undervisningscenter, samt Scientologys frivilligpastorskår, som nu utgör den största oberoende hjälpstyrkan på jorden.

I Orlandos kapell håller man Scientologys sammankomster för församlingen – såsom söndagsbetraktelser, bröllop och dop. Allmänna evenemang kommer också att hållas här, såsom banketter, seminarier och workshopar, vilka är öppna för medlemmar av alla trosriktningar.

Det eleganta Lakes Café, med servering både inne och ute, utgör en mötesplats för evenemangsdeltagare och församlingsmedlemmar när de har rast under sina tjänster i Scientology.

Den nya Kyrkan möjliggör leverans av alla introduktionstjänster. Till exempel så presenterar seminarier i Dianetics och Scientology på eftermiddagar, kvällar och helger besökare med en översikt av grundläggande principer och hur de tillämpas i livet, liksom ett brett utbud av Scientologys Livsförbättringskurser för att hjälpa dem förbättra varje aspekt av sitt liv.

Orlando-kyrkan har dessutom många särskilt inrättade rum som utgör en idealisk miljö för Scientologys auditering (andlig vägledning). I flera kurslokaler utbildas auditörer (andliga vägledare), scientologer som studerar auditeringsteknologin för att hjälpa andra att uppnå andlig frihet.


Invigningen av den nya Scientology Kyrkan i Orlando sker under en period av oerhörd expansion för religionen, med 65 nya Scientology Kyrkor från Los Angeles till Tampa, London till Milano, Tel Aviv till Tokyo och Kaohsiung till Bogotá, däribland 28 enbart i USA.

Under det gångna året har invigningar av nya ideala Scientology Kyrkor ägt rum i San Fernando Valley i Kalifornien; Miami i FloridaKöpenhamn i DanmarkDublin på Irland; Birmingham i England; Amsterdam i Nederländerna; Johannesburg North i Sydafrika, Salt Lake City i Utah; Silicon Valley i Kalifornien och Perth i Australien.

Fler invigningar av Kyrkor är planerade under 2018 i städer i Europa, Nordamerika och Afrika.