KANSAS CITY I MISSOURI

ETT NYTT HEM I AMERIKAS HJÄRTA:
SCIENTOLOGY KYRKAN KLIPPER BANDET FÖR ETT KANSAS CITY-LANDMÄRKE

2 NOVEMBER 2019

Kansas City tar till sig en ny Kyrka i Crossroads Arts-distriktet mitt i centrum.

Följer man två slingrande floder genom ett lapptäcke av jordbruksmark som sträcker sig till horisonten kommer man till en stor stad full av småstadskänsla mitt i kontinentala USA.

Som en del invånare skulle berätta för en: lyssnar man noga så kan man fortfarande höra de dödströtta cowboyerna rida sina utmattade kofösningsponnyer genom staden. Andra säger att gatorna för evigt präglas av Count Basies klingande piano och Charlie Parkers rytande saxofon, bara ett par av de musikaliska ikoner som fick sin början i den amerikanska jazzens vagga, som en gång i tiden kallades ”Präriens Paris”.

Femtio år senare pulserar Kansas City fortfarande med 2000-talsartister som definierar detta nav för amerikansk kultur mitt bland landets jordbruksnervcentrum. Ingenstans är den rörelsen mer levande än i Crossroads Arts-distriktet, som lördagen den 2 november var platsen för något extraordinärt.

Med en solbelyst höstdag som den perfekta bakgrunden samlades en publik på mer än tusen personer vid gatorna 18th och Grand för att välkomna en anmärkningsvärd ny Scientology Kyrka som öppnade sina dörrar.

Mr David Miscavige, styrelseordförande för Religious Technology Center, klev upp på scenen och möttes av ett högljutt och entusiastiskt välkomnande under invigningen av Kansas Citys Scientology Kyrka.

Mr David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare, ledde invigningsceremonin. I sitt öppningsanförande underströk mr Miscavige dagens muntra anda för att hedra Kyrkans nya hem i Mellanvästern: ”Kansas City, där det sägs att man talar den renaste ’amerikanskan’ bland alla 50 delstater och där grillmaten är den allra bästa i hela den gastronomiska galaxen. Det här är också en stad där ’arbetsetik’ fortfarande är vad den var innan ordet ’etik’ förlorade sin betydelse. Så, ja, Kansas City – nu kör vi!”

Ceremonin svängde på från första ackord och kanaliserade energin från en entusiastisk publik samt kombinerade den med den hårt svängande rytmen som bidrog till skapandet av den improviserande jazzformen ”bebop”. Ett inledande utförande av bluesklassikern ”Lester Leaps In” övergick i en funkversion av ”Kansas City – Here I Come”, medan festligheterna kulminerade i samhällsledare och dignitärer som förkunnade Kyrkans historiska nya hem.

Den magnifikt återställda byggnaden, byggd 1926, är ett landmärke i staden och en kulturmärkt byggnad med nationell betydelse. Den har amerikansk beaux arts-design ända in i märgen och dess storslagna symmetriska exteriör är typisk för hörnstensbyggnader från tidiga 1800-talet som än idag definierar amerikanska städer. Huvudattraktionen är utan tvekan den ståtliga två våningar höga lobbyn på bottenplan, dekorerad med fem unika sorters marmor, takbjälkar handmålade med aztekinspirerad design och enorma ljuskronor i mässing och smidesjärn – det är ett spektakulärt välkomnande till en Kyrka som är fullständigt engagerad för lyfta sitt samhälle.

Och även om Mellanvästern är känd för traditionella värderingar har det även en färgstark historia av gangsters, hasardspel, whiskysmuggling och korruption. En del av den romantiken kan naturligtvis komma sig av Hollywoods myter, men Kansas Citys frekvens av våldsbrott gör att den fortfarande rankas bland landets tio mest våldsamma städer. Att motverka dessa statistiker har varit en kampanj hela staden ägnat sig åt, och Kyrkan sponsrar människorätts- och samhällsförbättringskampanjer för att flankera detta, vilka redan har satts i verket för att skapa ett bättre och tryggare Kansas City. Till exempel program som Sanningen om droger anammas av lokalpolisen för leverans till ungdomar i riskzonen, lektioner i Vägen till lycka för karaktärsdaning lärs ut till lokala kristna församlingar och Scientologys frivilligpastorer har ryckt ut för att hjälpa offer för naturkatastrofer. Oavsett omständigheterna eller behovet är Kyrkans svar alltid detsamma: ”Vår hjälp är din.”

De dignitärer som hedrade dessa åtaganden och som i sin tur erbjöd sina gratulationer var Scott Wagner, tillförordnad borgmästare i Kansas City från 2015 till juli 2019; Jeff Owens, vice ordförande för Crossroads Arts-distriktet; Cleo McLaughlin, vare till National Association of Addiction Counselors; och pastor Melvin Merritt, grundare av Kansas Citys Ground Level Ministries.

Scott Wagner, tillförordnad borgmästare i Kansas City (2015-2019), välkomnade den nya Kyrkan och dess medlemmar varmt: ”I slutändan handlar det om partnerskap. Ingen enskild myndighet kan göra allting. Det som sammanlänkar de av oss som bor och arbetar här är att vi vet att Kansas City är en stor stad och har potentialen att bli ännu större. Att plantera er nya Kyrka här säger till andra: ’Hallå, det är något som händer i Kansas City – vi kanske också borde vara en del av det.’ Tack för att ni investerar i vår framtid, och tack för att ni lägger ner själ och hjärta på framtiden för detta amerikanska hjärta. Välkommen till området.”

Jeff Owens, vice ordförande för Crossroads Arts-distriktet, lovordade Kyrkans arbete för att återställa sitt nya hem i hjärtat av det hela: ”Just det, ert hem står mitt i Crossroads Arts-distriktet. Men ni tog inte den distinktionen för givet – ni gjorde något med det. När ni kom och restaurerade detta högt skattade landmärke förklarade ni: ’Det finns ingen gränslinje för konst – vi tänker skapa ett mästerverk på just denna plats.’ Ja, jag blev verkligen förvånad när jag gick in i er stora entréhall och såg just det ni hade gjort. Det är ett underbart bevarande av Kansas Citys amerikanska kultur. Det vill säga, ert hem speglar personligheten hos vårt hem som ett lokalsamhälle.”

Cleo McLaughlin, rådgivare till National Association of Addiction Counselors, reflekterade över sin upptäckt av Narconons drogrehabiliteringsteknik: ”Jag gick på en avslutning och hörde berättelser om ren desperation från de som hade kämpat och vunnit mot droger. Det var emotionellt, det var oförglömligt. Dessa värdefulla individer, var och en av dem, hade dukat under för något som inte gav liv, utan tog det. Men nu med Narconon hade de återvänt till livet. Jag blev en livslång anhängare. Och det har varit ett nöje att arbeta med er för att rädda människoliv från Arkansas till Oklahoma och från precis här i Missouri.”

Pastor Melvin Merritt, grundaren av Kansas Citys Ground Level Ministries, talade om möjligheterna varje invånare nu har i hans stad: ”Idag pratas det alltför mycket om olika religioner och olika kyrkor och hur olika och skilda vi alla är. Om vi bara skulle gå samman, se på hur mycket kraft det skulle skapa. Och där börjar min relation med Scientology Kyrkan. Vi har redan arbetat sida vid sida med era frivilligpastorer vid vårt lokala evenemang för grannsamverkan ... Ja, jag tycker det är spännande. Världen måste inse att vi alla är frivilligpastorer. Och här i Kansas City tänker vi tillsamman i en gemensam strävan göra något åt det!”


När besökare träder in i Scientology Kyrkan i Kansas City välkomnas de av ett Informationscenter som ger en introduktion i Dianetics och Scientology. Dess paneler, med mer än 500 filmer på 17 språk, förmedlar religionen Scientologys trossatser och religiösa bruk samt grundaren L. Ron Hubbards liv och arv.

I Informationscentret presenteras också de många humanitära initiativ som Scientology sponsrar, vilket inkluderar dess världsomspännande kampanj för upplysning om mänskliga rättigheter; ett långtgående program för drogundervisning, förebyggande och rehabilitering; ett globalt nätverk av center för läskunnighet och inlärning; samt kåren av Scientologys frivilligpastorer, som nu utgör den största oberoende styrkan för katastrofhjälp på jorden.

I Kansas Citys kapell håller man alla Scientologys ceremonier och möten för församlingen – såsom söndagsbetraktelser, bröllop och dop. Dessutom är kapellet öppet för alla i området och alla kyrkosamfund, för många olika evenemang. Från banketter och seminarier till workshoppar och föreläsningar görs allt i namn av att lyfta Kansas City till högre höjder.

Kaféet är en plats man kan mingla, för de som besöker Kyrkan, andra som deltar i de många evenemang som står på schemat eller församlingsmedlemmar på rast mellan sina tjänster i Scientology.

Den nya Kyrkan möjliggör leverans av alla Introduktionstjänster och -seminarier. De hålls på eftermiddagar, kvällar och helger och ger en översikt av grundprinciper inom Dianetics och Scientology och deras tillämpning i livet. Bland de mest populära är en rad Livsförbättringskurser, var och en utformad för att förbättra en specifik aspekt av ens liv.

Utöver Introduktionstjänster har Kyrkan 20 särskilt utformade rum för att tillhandahålla Scientologys auditering (personlig andlig vägledning). De som vill lära sig auditeringsteknologin kommer nu att kunna utbilda sig i flera kurslokaler, som upptar en hel våning i denna historiska byggnad. När de utexamineras kan dessa nya auditörer (andliga vägledare) hjälpa andra uppnå andlig frihet. Den nya anläggningen välkomnar både Scientologists och de som är intresserade av att ta reda på mer om Scientology Kyrkan.


Invigningen av den nya Scientology Kyrkan i Kansas City fortsätter att driva på en expansionsera för religionen, med över 70 nya Scientology Kyrkor i världsstäder – från Los Angeles till London, Bogotá till Berlin och Tel Aviv till Tokyo.

Det finns planer på öppnandet av fler Kyrkor under de kommande tolv månaderna för städer i Nordamerika, Australien, Europa och Storbritannien.