MIAMI I FLORIDA

DEN NYA CHURCH OF SCIENTOLOGY MIAMI FÅR ETT MAGISKT VÄLKOMNANDE

29 APRIL 2017

Staden Miami eller ”Magic City”, som den även kallas, har en ny Scientology Kyrka som nu slår upp dörrarna för att främja frihet och frivilligarbete i detta kulturcentrum.

Miami är lika mycket ett sinnestillstånd som det är en plats. Staden ligger till exempel cirka 35 mil från Havanna på Kuba. Men i praktiken är dagens Miami lika nära den kubanska huvudstaden som de två sidorna av ett mynt. Miami är latinamerikanskt, haitiskt, sydstatsaktigt, nordstatsaktigt, hett och svettigt och oändligt coolt. Floridas främsta vissångare, Jimmy Buffett, sjöng så här om Miami: ”Vi har stil, vi har glans, vi har riktig elegans.”

Nu gnistrar det ännu mer om denna elegans, närmare bestämt vid US Highway 1, i den berömda bohemiska atmosfär som utmärker Coconut Grove och den guldkantade staden Coral Gables, där 2 000 scientologer och deras gäster samlades lördagen den 29 april 2017 på en stor öppen terrass för att fira invigningen av en ny Scientology Kyrka.

David Miscavige håller sitt invigningstal för tusentals scientologer som har samlats till den festliga öppningsceremonin, lördagen den 29 april i hjärtat av Miami.

Som avslutning på sitt invigningstal för denna nya Scientology Kyrka för Miami sade David Miscavige, styrelseordförande för Religious Technology Center och religionen Scientologys kyrkliga ledare:

”Havet har många röster, många ansikten och många stämningar.
Men ju mer föränderliga farvattnen man seglar på är, desto mer romantiskt och äventyrligt är det.
Så segla på, mäktiga Miami.
Jag önskar er framgång och lycka.
Ni har nu ett statsskepp och det seglar för hela mänskligheten under Scientologys flagg!”

Den nya byggnaden är inte bara avsedd att lyfta människor till högre tillstånd av mental och andlig frihet, utan som ett center för bedrivande av humanitära program som bekämpar drogmissbruk och analfabetism, främjar mänskliga rättigheter och skickar ut frivilligteam till kriszoner och katastrofplatser världen över.

Även om Miamikyrkan har många likheter med Scientology Kyrkor på både östra och västra halvklotet, speglar denna plats i det tropiska Florida den typiska lokalkaraktären – precis som de andra kyrkorna harmonierar med sina kulturer, vare sig de är i Sydney, Auckland, Kaohsiung, London, Rom, Bogotá, Mexico City, Tampa eller någon av de dussintals andra städer där religionen blomstrar.

Så i slutet av april, med sydöstliga havsfläktar som svalkade deltagarna, rockade invigningen igång till de rytmiska tonerna av en jazzinfluerad salsa i typisk Miamistil. Festligheterna blandade latinamerikanska dansrytmer med humanitära hjältar, allt med det gemensamma syftet att ge denna frihetens stad all den hjälp den förtjänar.

Miami har färdats många ljusår sedan år 1900, då det bara var en handelsstation med färre än 2 000 invånare som gjorde anspråk på sin del av Everglades sumpmarker. År 1960 bodde omkring 935 000 människor i Miami, och 2015 var befolkningssiffran uppe i 2,7 miljoner – Miami var nu Latinamerikas kulturhuvudstad och internationella ekonomiska centrum.

Vad var det som fick detta att hända? Med ett ord: frihet.

Tidigt i januari 1959 började en flod av frihetssökande flyktingar följa Golfströmmen till Miami på båtar, flottar och allt de kunde få att flyta. Resultatet var inte bara att befolkningen i södra Florida plötsligt ökade, utan stadens hela karaktär och kultur förändrades i ett trollslag.

I Miami fanns en av de tidiga utposterna i vad som kom att bli en accelererande internationell expansion för Scientology, en utpost som öppnades den 11 mars 1957. Och nu har kyrkan vuxit till en fantastisk ny modern byggnad på Miamis ”huvudgata”, eller ”South Dixie Highway” som lokalbefolkningen kallar den, där cirka 70 000 bilar passerar varje dag. Med sina sju våningar och cirka 4 600 kvadratmeter är den, som Miamis alcalde – eller borgmästare, om du inte har hajat den tropiska jargongen än – Tomás Regalado uttryckte det: ”ett ankare för samhället som sprudlar av frivilliganda”.

Kyrkan har startat ett antal humanitära initiativ för att motverka både kroniska och akuta sociala problem, och deras nya hem fungerar som en språngbräda för alla lokala program. En av dessa verksamheter omfattar samarbete med kyrkor, ungdomsgrupper, domare och poliser för att införa drogupplysning för stadens ungdomar. Allt som allt har Drogfri världs program påverkat över 35 000 personer bara i Miamiområdet.

Eftersom regionen också är en grogrund för människorättskränkningar, har kyrkan genomfört kampanjer för att informera folk om människohandel och övergrepp inom mentalvården. De har fått ut sitt budskap till fem miljoner människor genom informationsannonser på Miamibaserad spansk tv och genom studiointervjuer i radio på bästa sändningstid.

Dignitärerna som talade vid firandet betonade kyrkans människorättsprogram och humanitära initiativ. De var: borgmästare Tomás Regalado, Lincoln Díaz-Balart (f.d. kongress­ledamot för Floridas 21:a valdistrikt), Tamara Batalha (chef för undervisnings­program i Miami-Dade County) och Eduardo Sabillón (rådgivare i drogupplysningsfrågor för Miami).

I sitt välkomsttal uttryckte borgmästare Regalado sig i hedrande ordalag om kyrkans invigning. ”Scientology Kyrkan är i mina ögon mycket enkel”, sade han till publiken. ”Ni lär er, ni arbetar, ni tänker positivt och ni hjälper människor. Av denna anledning och många andra passar ni väl in i vår stad.”

Borgmästare Regalado förklarade också: ”Miami är en inkörsport till den amerikanska drömmen. Ni har nu öppnat dessa portar genom att förvandla en kall, steril byggnad till ett pulserande center. … Era timmar av frivilligarbete kommer att förändra människors liv, om detta råder det ingen tvekan. Så allt jag ber om är att ni ger oss ännu fler av era ’timmar’. Tiotusen, tjugotusen – jag tar vad jag kan få. Det är vad vi behöver från Scientology Kyrkan.”

Den före detta kongressledamoten Díaz-Balart talade om den ömsesidiga passion att få till stånd mänskliga rättigheter och frihet som genomsyrade dagens event: ”Jag är född på Kuba och kom till USA när jag var fyra år gammal med min familj, som flydde från kommunismen”, började han. ”När jag först träffade medlemmar av er kyrka vid en konferens om mänskliga rättigheter i Washington D.C., visste jag att jag hade träffat väldigt speciella människor. Senare, när jag gick för att tala med er avdelning för mänskliga rättigheter, sade ni inte: ’Vi behöver din hjälp.’ Ni frågade: ’Hur kan vi hjälpa till?’”

Díaz-Balart fortsatte: ”Ert arbete ligger inte bara på det teoretiska planet. Det är påtagligt – mycket påtagligt. Och från de som lider under förtryckets brutalitet har jag fått höra att det material som ni delar ut är ’som en frisk fläkt’. Hos alla människor finns det ett djupt behov av att vara fri. Vi behöver alla frihet, lika mycket som vi behöver luft att andas. Och er kyrka och era program bidrar kraftigt till att blåsa frihet i människors liv.”

Chefen för ett undervisningsprogram i Miami-Dade County, Tamara Batalha, beskrev sig själv som en ”krigare för barn. Och ändå kunde min egen dotter inte läsa vid 10 års ålder. Men när Gud stänger ett fönster, öppnar han en dörr. Och den dörren ledde till Scientology Kyrkan!”

Tamara Batalhas dotter började delta i Applied Scholastics program, som grundar sig på L. Ron Hubbards banbrytande studieverktyg. ”Från att ha legat på förskolenivå kunde hon efter bara tre månader läsa och skriva som en tredjeklasselev”, sade hon. ”Vad ni gör genom studie­teknologin är ett mirakel. Jag började undra: Nu när mitt barn har räddats, hur många andra barn finns det som kan räddas från analfabetism?” Åtta månader senare hade hon öppnat en Applied Scholastics-skola i södra Miami.

Eduardo Sabillón, rådgivare i drogupplysningsfrågor för Miami, lämnade sitt hemland Honduras vid 12 års ålder och kom till Miami – vid en tidpunkt då stadens namn var synonymt med internationell narkotikahandel. Eduardo Sabillóns passion i livet var att bekämpa droger.

”Mitt största problem var bristen på resurser”, sade han till folksamlingen vid invigningen. ”När jag fann er Drogfri värld-läroplan, var det som en skänk från ovan. Jag började med att använda programmet i Miami och såg hur mycket det drog till sig ungdomar. Det har en rättfram stil och lindar inte in droganvändningens realiteter i sockervadd.

Så ryktet spred sig snabbt. Snart tycktes alla vilja ha programmet. Jag kontaktades av radiostationer, av tv-stationer och även av kyrkor och ungdomsgrupper. De sade allihop: ’Vi behöver något som når våra ungdomar.’ Det var så vår drogfria rörelse föddes.”

Och för att understryka dagens tydliga anda av partnerskap beskrev Eduardo Sabillón den nya Scientology Kyrkan som en ännu större plattform för social omdaning. ”Det finns mycket mer att göra”, sade han. ”Jag vill därför tacka er för denna nya Scientology Kyrka och denna fantastiska nya början för Miami. För när allt kommer omkring är det inte varje dag som en organisation av det här slaget öppnas. Och det är därför ni har mitt uppriktiga löfte om att vi alla kommer att utnyttja den maximalt.”


Den nya kyrkan i Miami har ett informationscenter som är öppet för allmänheten sju dagar i veckan, med över 500 filmer som i detalj beskriver grundaren L. Ron Hubbards liv och arv samt Scientologys trossatser och religiösa bruk. Det visar även omfattningen av kyrkans humanitära initiativ och dess program som fokuserar på närsamhället, bland annat: ett världsomspännande nätverk av studiecenter som verkar för läs- och skrivkunnighet; internationell upplysning, förebyggande verksamhet och rehabilitering när det gäller droger; allt större ansträngningar att förverkliga mänskliga rättigheter; och världens största oberoende hjälpstyrka, Scientologys frivilligpastorsprogram.

I byggnaden finns ett brett utbud av Scientology-tjänster, såsom Dianetics- och Scientology-seminarier på kvällar och veckoslut, vilka ger en överblick av grundläggande principer och hur de är tillämpliga i livet. En mängd Scientology-livsförbättringskurser kompletterar introduktions­seminarierna, för att hjälpa till att förbättra vilken aspekt av livet som helst. Kyrkan har också en hel flygel för Scientology-auditering (andlig vägledning).

Kapellet i Miamis nya Scientology Kyrka är avsett att hysa religiösa sammankomster, däribland söndagsbetraktelser, bröllop och dop. Det är också en perfekt mötesplats för samhället i stort, till exempel för öppet hus, bruncher och banketter, oavsett deltagarnas religionstillhörighet.


Invigningen av denna kyrka i Miami innebär början på en kraftig expansionsperiod för Scientology och kröner samtidigt tolv månaders oavbruten tillväxt. Kyrkor har nyligen invigts i San Fernando Valley i Kalifornien, Auckland i Nya Zeeland, San Diego i Kalifornien, Sydney i Australien, Harlem i New York, Budapest i Ungern och Atlanta i Georgia.

För den närmaste framtiden planeras invigningar för kulturcentra i Latinamerika, Nordamerika, Europa och Afrika.