CLEARWATER I FLORIDA

INSPIRERANDE FÖDELSEDAGSFIRANDE HYLLAR L. RON HUBBARDS FÖRFLUTNA, NUTIDA OCH FRAMTIDA ARV

13 MARS 2017

Clearwater i Florida blir fokus för kyrkans firande, under vilket de hedrar det enastående liv som Scientologys grundare levde.

Scientologer från 60 länder samlas varje år vid religionens andliga centrum i Clearwater i Florida under ett veckoslut för att fira deras grundares födelsedag, den 13 mars 1911. I år hyllade de L. Ron Hubbards till synes ändlösa bedrifter och riktade blicken mot en gränslös framtid, inspirerade av hans liv och verk.

LRH, som hans talrika anhängare känner honom, var en polyhistor – en person med omfattande kunskaper på ett stort antal områden. Han blev den yngsta Eaglescouten i USA:s historia (en utmärkelse som han mottog bara några dagar efter sin trettonårsdag) och utforskade Asiens religiösa värld vid femton års ålder. L. Ron Hubbard kom att bli Guinness Rekordboks mest översatta författare och innehar också rekordet som författaren med flest ljudböcker.

Hans strävan efter räddning för mänskligheten fortsätter att inspirera miljontals människor över hela världen. I detta årliga, två dagar långa firande över en helg ingår en presentation av hans forskning – dels om människan som andlig varelse, dels om hans tekniska arv som gör det möjligt för andra att identifiera, utforska och förverkliga sina inneboende andliga förmågor. Detta var gåvor som L. Ron Hubbard lämnade efter sig till en turbulent värld.

Under veckoslutet ges deltagarna också en uppdatering om Scientologys snabbt växande värld, allt som en hyllning till LRH.

David Miscavige ledde en gripande två och en halv timme lång hyllning till L. Ron Hubbard. Kvällen i sig var en hyllning till ett liv som levts väl – ett liv som levts till gagn för hela mänskligheten, ett liv som levts för att utan någon tvekan hjälpa enskilda människor.

”Om denna värld någonsin har behövt L. Ron Hubbard, så är det ikväll – och över hela jorden”, sade David Miscavige, styrelseordföranden för Religious Technology Center, i sin inledning till kvällens inspirerande program. ”Men lyckligtvis är det exakt så stor han är ikväll. Jag syftar då inte bara på hans tekniska arv, hans litterära prägel eller hans verktyg för anständighet, moral och kulturell återuppblomstring. Nej, jag menar honom som person. Jag menar hans karaktär, närvaro och varande. Jag menar allt han nu har blivit och för alltid kommer att vara.”

Kvällen omfattade inte bara en beskrivning av hur L. Ron Hubbard påverkade enskilda människors liv, utan även en rad berättelser från verkliga livet om hur han berörde andra. Det kanske bara var för en kort stund, men mötet förändrade ytterst sett hela deras framtid.

LRH:s levnadstecknare, Dan Sherman, öppnade dörren till L. Ron Hubbards värld och bad publiken stiga på. Höjdpunkterna i hans presentation var filmade intervjuer med ett urval av personer som faktiskt var där med LRH under ett avgörande ögonblick i både hans och deras liv: ”Ikväll är det dags att ställa frågan: Tänk om det fanns vittnen?”, inledde Dan Sherman. ”Tänk om det fanns de som kanske inte förstod allt som hände då, men som efter alla dessa år nu återvänt för att berätta vad de såg försiggå.”

Därefter följde en timmeslång presentation under vilken Dan Sherman underhöll publiken med en rad fängslande redogörelser från dessa vittnen – människor som hade bevittnat LRH:s historia. Berättelserna handlade om allt från ubåtsjagare under andra världskriget och militärsjukhus vid San Franciscobukten till New Yorks Hell’s Kitchen och t.o.m. embryot till den amerikanska motkulturrörelsen efter kriget. Varje redogörelse i sig betonade att LRH satte outplånliga spår på människors liv, var han än råkade befinna sig och oavsett hur slumpartat mötet var.

Eftersom detta var hans födelsedagsfest, presenterades under kvällens lopp även det årliga födelsedagsspelet – en tradition som började för fyrtio år sedan och som består i att varje år hedra L. Ron Hubbard genom expansion i alla Scientology Kyrkor världen över. Spelets karakteristiska anda utmärks av expansion vars trend pekar vertikalt rakt upp – vilket är exakt vad som är nyckeln till seger.

Det var denna intensitet som avgjorde vilka vinnarna för 2017 blev. Förstapristagarna i varje klass av Scientology Kyrkor kom från länder i Nordamerika, Europa och Australasien: den ideala Scientologi-missionen i Belleair i Florida, den ideala Scientology Kyrkan i Milano och – efter deras invigning för bara sex månader sedan – både den ideala Avancerade organisationen och det ideala kontinentala sambandskontoret för Australasien. Representanter för varje vinnande organisation intog scenen och dränktes i applåder från den entusiastiska publiken.

Scientologys storlek och omfattning idag, som har sporrats dithän av L. Ron Hubbards arv, var något som togs upp upprepade gånger under kvällen. Hans arv personifierades på ett utsökt sätt genom invigningen av den senaste ideala organisationen (orgen) i Auckland i Nya Zeeland. Församlingen där bildade år 1955 den andra Scientology Kyrkan i världen. David Miscavige beskrev i detalj deras nya hem på Aucklands höjder och påpekade att ”ordet ’framträdande’ är helt otillräckligt för att beskriva” detta landmärke från 1844, som nu är den nyaste ideala kyrkan. Därefter visades en video av invigningsceremonin, under vilken lokala dignitärer uttryckte att detta ögonblick var av avgörande betydelse för deras önations framtid.

David Miscavige konstaterade att det under de sista tio åren har öppnats över 50 ideala Scientology Kyrkor och tillkännagav sedan kommande nya ideala kyrkor – för San Fernando Valley i Los Angeles, Miami i Florida och Köpenhamn i Danmark.

Kvällen i sig var en hyllning till ett liv som levts väl – ett liv som levts till gagn för hela mänskligheten, ett liv som levts för att utan någon tvekan hjälpa enskilda människor. Det är brukligt att på en födelsedag hylla någon för vad han gjort och hur han har påverkat andras liv. Men eftersom LRH:s gärning spränger så många gränser, var hela hans födelsedagsfirande ett uttryck för vad hans livsverk kommer att fortsätta innebära för framtiden.


Festligheterna försiggick även på Scientologi-campuset i centrala Clearwater, där Flags alla sex hotell, inklusive det historiska Fort Harrison och de religiösa retreaterna Oak Cove och Sandcastle, var fulla av församlingsmedlemmar som firade denna begivenhet.

Internationella scientologförbundets årliga Patronbankett avslutade veckoslutets aktiviteter. Vid denna eleganta tillställning tackades scientologer som genom sina extraordinära bidrag har möjliggjort ett oräkneligt antal humanitära initiativ, som kyrkan och dess medlemmar genomför till gagn för miljontals människor världen över.


Sammanfattningsvis handlade firandet om att hjälpa folk att uppnå sin egen potential – om att skapa en värld som människor drömmer om, en värld som de förtjänar.