SEATTLE I WASHINGTON

NY SCIENTOLOGY KYRKA INVIGS I NORDVÄSTRA USA

24 JULI 2010

Den 24 juli 2010 fyllde över 1 600 scientologer och deras gäster gatan framför 300 West Harrison i Seattle, för invigningen av den nya Scientology Kyrkan i delstaten Washington, en milstolpe för den församling som bildades för 54 år sedan.

Duwamish-indianernas stamordförande, Cecile Hansen, ättling till hövding Seattle, som staden uppkallats efter, inledde evenemanget med en månghundraårig ceremoni, som välkomnande kyrkan till dess nya hem.

David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare och styrelseordförande för Religious Technology Center, invigde den nya Scientology Kyrkan i delstaten Washington.

David Miscavige, styrelseordförande för Religious Technology Center och religionen Scientologys kyrklige ledare, ledde invigningsceremonin och tackade de scientologer som gått i spetsen för kampanjen att bygga den nya kyrkan.

David Miscavige betonade betydelsen av denna tilldragelse när han sade: ”Bara i år har vi öppnat sex nya ideala kyrkor på tre kontinenter. Även de kommande månaderna kommer invigningar att äga rum så långt bort som Tel Aviv, Melbourne och Moskva, och så nära som Twin Cities, Sacramento och Portland – för att bara nämna några få av de mer än 60 nya kyrkor som nu hägrar vid horisonten.

”Så visst är ni en del av en rörelse som kan betraktas som ’historia i vardande’. Dessutom är det en rörelse som är allomfattande, öppen för alla och som handlar om att se till att inga människor förbises. För när man äger en teknologi som kan återställa den oändliga godheten hos varje människa, då blir varje liv oändligt värdefullt.”

Några av de som tackade kyrkan för dess många bidrag till samhället var Richard Sanders, domare vid högsta domstolen i delstaten Washington; delstatsrepresentant Maralyn Chase; Dave Peterson, ordförande i Queen Annes handelskammare; Christa Dumpys, samordnare för Seattles grannskapsdistrikt och Jo Ann Oram, samordnare av frivilliga för det federala organet för katastrofinsatser, FEMA.

Domare Sanders talade om att arbeta med kyrkan angående mänskliga rättigheter, ett samarbete som sträcker sig över nästan 35 år. ”Det finns inget viktigare i livet än att vara uppriktig mot sig själv”, sade han, ”och att kämpa för det man tror på. Det är frihet, och det är det som gör livet värt att leva. Och för mig är det vad ni representerar. ... Scientology Kyrkan är en sann ledare när det gäller att kämpa för medborgerliga rättigheter för dem som utsätts för övergrepp på grund av de så kallade mentalvårdslagarna och de som genomdriver dessa. Och jag respekterar er kamp för att avskaffa tvångsåtgärder inom mentalvården och för att återställa mänsklig värdighet och frihet för alla människor. Jag är stolt över vad vi uppnått genom åren, och jag är särskilt stolt för er insats för att öppna denna vackra nya kyrka.”

Dave Peterson, ordförande i Queen Annes handelskammare, yttrade dessa ord som ett erkännande av kyrkans bakgrund med att ge service till samhället: ”Er Scientology Kyrka har aldrig underlåtit att ta ansvar. ... Tillsammans har vi en stolt tradition i Seattle, en där Scientology Kyrkan med all rätt kan göra anspråk på den belöning som tillkommer den ... Jag är också stolt över att säga att handelskammaren och kyrkan har varit med och sponsrat många projekt som gynnat samhället i stort. Och inte någon gång har ni stått vid sidan och bara funderat på förbättringar. Nej, ni genomför dem. Vi i handelskammaren vet att vi alltid kan vända oss till Scientology Kyrkan – och att ni aldrig kommer att svika oss.”

När bandet hade fallit strömmade scientologer och gäster in i den 3200 kvadratmeter stora byggnaden i tegel och glas, på adressen 300 West Harrison, för att besöka delstaten Washingtons nya Scientology Kyrka i Queen Anne-distriktet.
Scientologer och gäster besökte informationscentret i den nya kyrkan, vilket inbegrep multimediadisplayer som illustrerar Scientologys trossatser och dess grundare L. Ron Hubbards liv.

Lokala scientologer som länge varit aktiva som frivilliga i initiativ för att förbättra samhället, mottog i april 2010 utmärkelsen Queen Anne Chamber of Commerce Community Service Award. Scientologer i Seattle-området deltar i delstaten Washingtons frivilligorganisationer vid katastrofer och som associerade kaplaner i Seattlepolisens kaplanprogram för närområden. Scientologys miljöarbetsgrupp, som samarbetar med Seattles park- & fritidsförvaltning, bostadsområdesförvaltningen och Seattles samhällsnyttiga företag ”för Seattles bevarande”, sponsrar det äldsta ”adoptera en gata”-programmet i staden. Scientologer har också bistått Food Lifeline sedan 2002, och sedan 1993 har kyrkans droginformationsprogram hjälpt tusentals Seattleungdomar att hålla sig borta från drog- och alkoholmissbruk.

Delstaten Washington intar en viktig plats i Scientologys grundare L. Ron Hubbards liv. År 1923 gick han med i Tacoma Troop 31 Black Eagle Patrol och följande år, 13 år gammal, blev han den yngsta Eaglescouten i USA. År 1926 gick han sitt andra år på Seattles Queen Anne High School på Galer Street, innan han inledde den första av flera resor till ett då sällan besökt Asien.

På 1930-talet, i sin författarstuga i Port Orchard med utsikt över Puget Sound, skrev L. Ron Hubbard flera hyllade berättelser och romaner för vad man idag minns som den stora amerikanska pulp fiction-rörelsen. Det var också i Port Orchard som han skrev manus för Warner Brothers klassiska Dive Bomber.

Och det var också från Seattle som Hubbard gav sig ut på den berömda expeditionen till Alaska för att utföra radiotester med ett då helt nytt system, på vilket all senare radionavigering skulle komma att baseras.

Men viktigast var att det var i Port Orchard som L. Ron Hubbard 1938 skrev vad som kom att bli den filosofiska grunden för Dianetics och Scientology. Detta var det numer legendariska verket ”Excalibur”, som var den första undersökningen av viktiga allmänna principer som är gemensamma för alla livsformer och som ligger bakom allt beteende.

Den nya Scientology Kyrkan i Washington ligger bara några kvarter från Seattle Center och Space Needle. På bottenvåningen finns ett stort informationscenter med multimedia-displayer som presenterar och illustrerar Scientologys trossatser, L. Ron Hubbards liv och arv, och hela uppsättningen med Scientologys samhällsförbättrande program och utåtriktade verksamhet. Dessa interaktiva displayer ger besökare, studerande och andra som vill lära sig mer om Scientology, en koncis men omfattande bild av denna religion.

För att ännu bättre kunna tjäna samhället har kyrkan även etablerat ett livsförbättringscenter intill det hundraåriga, historiska Pike Place Market-distriktet, ”Seattles själ”. Detta center erbjuder introduktionskurser i Scientology.

Scientology Kyrkan i delstaten Washington är den sjunde av de nya Scientology Kyrkor som invigdes under 2010. Ytterligare fem nya kyrkor beräknas vara klara före slutet av detta år.