BUDAPEST I UNGERN

EN BERÄTTELSE OM FRIHET SOM KULMINERAR I ATT EN IDEAL KYRKA KOMMER TILL LIV I BUDAPEST

23 JULI 2016

Budapests ideala Scientology Kyrka öppnar den 23 juli 2016, och utgör en milstolpe för andlig frihet i Ungern.

Det finns redan storslagna berättelser om Scientology i Ungern – ett land som i århundraden har omhuldat sina myter och sin historia. Under 1980-talets sista dagar och de inledande skedena av 1990-talet, drog sig totalitär, ateistisk kommunism tillbaka från Östeuropa, och stora delar av Asien och Ryssland. Länge svältfödda på andlighet, sökte ungrare – precis som alla människor som hade lidit under de sovjetiska kommissarierna – snabbt sanning och religion. 1988 trängde ett enda exemplar av L. Ron Hubbards Dianetik: Hur tanken påverkar kroppen igenom järnridån, och en rörelse föddes.

Nu, 25 år efter att den första Scientologi-banderollen satts i Budapest, öppnade religionen en ideal Scientologi-organisation i den historiska staden. Budapests ideala org är den 52:a ideala orgen som öppnats sedan 2003, och med en accelererande takt av invigningar är 50 andra redan på gång.

”Det sägs att hela världen känner er stad som en huvudstad för frihet”, sade Scientologys kyrklige ledare, David Miscavige, i sitt invigningstal. ”Er kamp att bli fria står att finna i varje språk på jorden. Det sägs också att när människor längtar efter frihet, blir de ’medborgare i Ungern’.”

”Det sägs att hela världen känner er stad som en huvudstad för frihet”, sade Scientologys kyrklige ledare, David Miscavige, när han riktar sig till omkring 3 500 scientologer och vänner vid invigningen av Budapests ideala kyrkan den 23 juli. ”Er kamp att bli fria står att finna i varje språk på jorden. Det sägs också att när människor längtar efter frihet, blir de ’medborgare i Ungern’.”

Som ett land mer eller mindre beläget mitt i allting, har Ungern haft sin beskärda del av besökare. För tusen år sedan grundade nomader från fjärran östern ett kungarike och krönte kung Stefan I. Sedan kom mongoler och osmaner, de habsburgska österrikarna, tyskarna och ryssarna. Det har varit krig och stor omvälvning, väldiga kulturella svall och underbar musik, och glöm inte maten. Och för att göra historien ännu mer intressant kom det på 1400-talet en herre vid namn Vlad (också känd som Dracula) som vässade sina tänder i det transsylvanska hörnet av Ungern.

Så, efter hand som civilisationens strömmar och virvlar har sköljt över Ungern, byggdes en stor stad på den kuperade västra sidan av floden Donau, Buda. En något yngre syskonstad, Pest, uppstod på slätterna på den östra sidan av den stora floden. Budapest är idag det kulturella, politiska och kommersiella navet i Ungern, och en av de stora metropolerna Central- och Östeuropa. Full av enastående historiska landmärken – Budaslottet, Fiskarbastionen, Kedjebron och många fler – och en ny symbol för frihet har lagts in i staden, kulmen på arbete från tusentals scientologer.

Scientologys ideala org ligger mitt i Budapests livliga centrum. Beläget vid en av stadens mest trafikerade gator, Váci, i det blomstrande Distrikt XIII, är den 5 900 kvadratmeter stora kyrkan omöjlig att missa. Dess 26 meter höga Scientologi-skylt sträcker sig över dess västra sida och meddelar sin närvaro till mer än 100 000 pendlare varje dag.

”En längtan efter andlig frihet” är hur David Miscavige beskrev Ungern och folksamlingen vid invigningen. ”Här står vad ni byggt för att utropa att det kan göras – er nya ideala Scientology Kyrka i Budapest!”

Kyrkans invigning är kulmen på religionens snabba stigning sedan den grundades i Ungern för ett kvarts sekel sedan. Faktum är att mer än 33 missioner nu finns utspridda över det ungerska landskapet och utanför, i grannländerna Rumänien, Slovakien och Tjeckien. Och representanter från varje var bland de 3 500 scientologer och gäster som närvarade vid invigningsceremonin.

Främst bland deltagarna var drivande krafter i det ungerska samhället som välkomnade kyrkan till dess nya hem: dr István Komáromi, brigadgeneral, pensionerad polischef i storkommunen Pest; dr Ildikó Szondi Hekáné vice ordförande för kultur, utbildning, turism och ungdom i staden Szeged; Ágnes Debreceni, styrelsemedlem i Gárdonyis ungerska utbildningsstiftelse och rikskände romanförfattare István Nemere.

”Det var 15 år sedan ni först kontaktade mig. Ni ville springa ett maraton tvärsigenom Ungern och väcka upp vårt land från droger”, sade dr Komáromi till publiken. ”Och på så sätt lanserade vi det första maraton för ett drogfritt Ungern i mars 2002. Och sedan dess har ni svept denna nation med vårt budskap. Nått mer än 400 städer och samhällen. Delat ut mer än två miljoner antidrog-häften. Och inspirerade ungdomarna i en hel nation att leva ett drogfritt liv.”

Ágnes Debreceni beskrev hur Applied Scholastics, genom att använda L. Ron Hubbards studieteknologi, förvandlade utbildningslandskapet. ”Strax efter att jag började min karriär stötte jag på problem med att utbilda mina elever. Många barn stämplades som ’problematiska’ eller diagnostiserades med ’inlärningssvårigheter’. Det är hjärtekrossande för en utbildare att se dessa problem och inte ha verktygen för att hjälpa. I detta ökande mörker finns det fortfarande människor som arbetar, människor som ger hopp; ovilliga att ge upp. Och jag träffade de här människorna i Applied Scholastics Ungern.”

Ungerns nationella karaktär definieras delvis av kultur och en passion för mänskligheten. Dr Szondi mindes att hon första gången träffat scientologer på hennes ”medborgarkaféer”, dit medborgarna kommer för att lära sig hur de kan bli mer medborgerligt engagerade. ”Jag vill alltid visa allt gott som pågår i staden”, sade hon. ”Och det inkluderar definitivt er och närmare bestämt: Vägen till lycka. När allt kommer omkring, vem vill inte vara lycklig? Men ännu viktigare, jag tyckte att andra behövde känna till det. Jag tycker att den ungerska vägen ska vara att blomstra och lyckas.”

Författaren István Nemere talade också om kulturarv, och hänvisade till att Scientologys grundare, L. Ron Hubbard, också var en framstående författare inom många genrer. ”L. Ron Hubbard sade att han bara var en människa och ändå byggde han en väg till frihet och en som inte är alltför brant att gå”, sade István Nemere. ”Tack vare honom spelar det ingen roll hur smart eller tursam, hur rik eller fattig – vem som helst kan nå en högre plats, bortom vad de kunnat föreställa sig. Allt det säger att L. Ron Hubbard är den största humanitetsförkämpen under 1900- och 2000-talet.”


Den nya ideala orgen i Budapest förser besökare med en introduktion till Dianetics och Scientology, med början i Informationscentret. Dess displayer, som innehåller mer än 500 filmer, presenterar religionen Scientologys trossatser och utövningar samt grundaren L. Ron Hubbards liv och arv.

Informationscentret ger även en översikt av de många humanitära Scientologi-stödda programmen. Dessa inkluderar ett världsomspännande initiativ för upplysning om mänskliga rättigheter; ett långtgående program för drogundervisning, program för förebyggande och rehabilitering; ett globalt nätverk av centra för läskunnighet och inlärning; samt program för Scientologys frivilligpastorer, som nu utgör den största oberoende biståndsstyrkan på jorden.

Budapests kapell är platsen för alla sorters Scientologi-sammankomster, inklusive söndagsbetraktelser, bröllop och dop, och det fungerar dessutom som värd för allmänna evenemang, öppna för medlemmar av alla trosriktningar. Den nya ideala orgen inbegriper dessutom en mångfald seminarierum och klassrum förutom en hel våning ägnad åt Scientologi-auditering (andlig rådgivning).


Budapest-invigningen fortsätter en period av oförminskad tillväxt för kyrkan under de senaste 12 månaderna. Faktum är att det kröner ett årtionde av kyrkoexpansion som övergår de föregående 50 åren tillsammans. Ideala kyrkor har nyligen invigts i Atlanta, Georgia; Milano, Italien; Tokyo, Japan; Bogotá, Colombia; och Basel, Schweiz. Dessutom öppnade kyrkan nyligen Scientology Media Productions, en 20 000 kvadratmeter stor, teknologiskt banbrytande studio i Hollywood, Kalifornien, där religionens budskap kommer att kungöras via tv- och radiosändningar, internet och sociala medier och varje annan media-plattform.

Och mer är på väg, med invigningar av fler ideala orger under det kommande året planerade för kulturella epicentrer i Australien, Nya Zeeland, Europa och Nordamerika.