BASEL I SCHWEIZ

INVIGNINGSBANDEN KLIPPS PÅ EN NY IDEAL ORG MED EN DISTINKT SCHWEIZISK KARAKTÄR

25 APRIL 2015

Schweiz är en nation som länge varit känd för sina utsökta hantverk, allt från klockor till fickknivar och kulinariska läckerheter som fortfarande avundas i världen.

Och i linje med den kompromisslösa tyngdpunkten på kvalitet, öppnade den första ideala Scientologi-organisationen (orgen) i just den europeiska nationens bländande historia sina dörrar för en tacksam allmänhet på lördagen i en historisk och dignitärspäckad invigningsceremoni i den pittoreska schweiziska staden Basel.

”Nu kommer vi till en länge efterlängtad vändpunkt i Europas historia. Ett ögonblick när ett band faller på en ny ideal org som signalerar en ny era av tolerans, broderskap, medkänsla och andlig kraft. Ett andlöst ögonblick som aldrig kommer att glömmas, så länge som solar lysa och planeter snurrar.” – David Miscavige, styrelseordförande för Religious Technology Center

Den nyaste ideala Scientology Kyrkan ligger vid floden Rhen i den trenationella regionen som gränsar till Frankrike och Tyskland tillsammans med Schweiz. För den stora invigningen den 25 april, anslöt sig scientologer från kantoner i hela landet med dem från Frankrike, Tyskland och Italien.

För att korrekt markera stundens betydelse, sammanfattade styrelseordförande för Religious Technology Center, David Miscavige, betydelsen av öppnandet av Basel genom att rikta sig till publiken och hävda att den nya anläggningen ger uttrycket ”Swiss-made” en ”helt ny definition”.

David Miscavige fortsatte: ”Nu kommer vi till en sedan länge efterlängtad vändpunkt i Europas historia. Ett ögonblick när ett band faller på en ny ideal org som signalerar en ny era av tolerans, broderskap, medkänsla och andlig kraft. Ett andlöst ögonblick som aldrig kommer att glömmas, så länge som solar lysa och planeter snurrar.”

Basels nya ideala org står på stadens Burgfelderstrasse bara några kvarter från den schweizisk-franska gränsen i distriktet stora Basel-väst. Den 4 500 kvadratmeter stora byggnaden är genuint schweiziskt modern i sin stil. Bara några minuter från stadens centrum kommer den att tillhandahålla Scientologi-tjänster och utgöra en gemensam mötesplats i trelandshörnet.

Öppnandet tjänar till att driva vidare det momentum som genererades av religionens explosiva internationella tillväxt, med spridningen av ideala kyrkor på alla kontinenter, som leder den enorma expansionen under det senaste decenniet.

Förenade med Scientologys församlingsmedlemmar och kyrkans tjänstemän på lördagen var förgrundsfigurer som representerade alla nivåer i det schweiziska kulturlandskapet. De inkluderade Robert Mesey, pensionerad från federala domstolen i Schweiz; professor Johann Bauer, Ludwig Maximilian-universitetet; och slutligen, Ayhan Seker, vicepresident för Basels muslimska kommission;

Robert Mesey kanske sammanfattade andan i tillfället bäst när han sade: ”Er grundare, L. Ron Hubbard, förutspådde en gång att ’Den dag vi helt kan lita på varandra, då får vi fred på jorden’. Idag, för folket i Basel, och som anges i det magnifika häftet av er grundare, har Burgfelderstrasse blivit ’Vägen till lycka’.”

Ayhan Seker placerade denna nya ideala org i samband med stadens mångfaldiga samhälle när han observerade: ”Basel är en mångkulturell stad. Våra många religiösa samfund utövar sin tro fritt och samarbetar bra tillsammans. Det är därför jag gillar att bo här, i detta centrum för tolerans. I själva verket vårdar ni den religiösa toleransens okränkbarhet och främjar det genom att föregå med gott exempel. Och genom att göra det hjälper ni till att hålla flamman tänd för religiös respekt i vår stad.”

Det långtgående humanitära ansvaret som den ideala orgens öppnande innebär gick inte förlorad för professor Bauer, som betonade: ”Denna ideala org är ett starkt fäste för alla era sociala program. Ja, med öppnandet av denna ideala org bär ni ett ansvar för att göra den till en godhetens bastion på Basels kullar. Och jag har fullt förtroende för att ni kommer att göra just det.”

___________________

Den nya ideala orgen i Basel ger varje besökare en introduktion till Dianetics och Scientology, med början i Informationscentret. Dess displayer, som innehåller mer än 500 filmer, presenterar religionen Scientologys trosuppfattningar och utövningar samt grundaren L. Ron Hubbards liv och arv.

Informationscentret ger även en översikt av de många humanitära program som sponsras av kyrkan. Det inkluderar ett världsomspännande initiativ för upplysning om mänskliga rättigheter; ett lika långtgående program för drogundervisning, -förebyggande och -rehabilitering; ett globalt nätverk av centra för läskunnighet och inlärning; samt program för Scientologys frivilligpastorer som nu utgör den största oberoende biståndsstyrkan på jorden.

Centret är öppet hela dagen, från morgon till kväll, för besökare som kan göra rundvandring i sin egen takt och återkomma så ofta de vill.

Basels ideala org har också ett kapell som är platsen för Scientologi-sammankomster, inklusive söndagsbetraktelser, bröllop och dop, och det fungerar dessutom som värd för allmänna evenemang, öppna för medlemmar av alla trosriktningar. Kyrkan inbegriper dessutom en mångfald seminarierum och klassrum förutom en hel våning ägnad åt Scientologi-auditering (andlig rådgivning).