SAN DIEGO I KALIFORNIEN

CALIFORNIA DREAMING BLIR VERKLIGHET NÄR SAN DIEGO INVIGER EN NY SCIENTOLOGY KYRKA

19 NOVEMBER 2016

Invigningen av en ideal kyrka hyllas som ett ögonblick för den amerikanska drömmen i en stad som Scientologys grundare L. Ron Hubbard en gång bodde i.

Följ Pacific Coast Highway längs södra Kaliforniens slingrande kust där de solvärmda sandstränderna sträcker sig över 100 kilometer och med det mest perfekta vädret på hela jorden, så hamnar man i staden San Diego. Det var platsen där man en solig lördagseftermiddag med San Diegos stadssilhuett som den perfekta bakgrunden firade stadens nya Scientology Kyrka.

Mr David Miscavige, styrelseordföranden för Religious Technology Center, ledde invigningen av Scientology Kyrkan i San Diego, lördagen den 19 november.

”Om det någonsin funnits en dag då ’California Dreaming’ antagit en helt ny betydelse, är det nu när vi inviger denna ideala Scientology Kyrka”, sade David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare. ”Och om det någonsin funnits en plats som var skapt för detta ögonblick, då är det ert San Diego. Och därför, när vi inviger denna ideala org, gör vi det i namn av vår grundare och för att hedra denna stad där han en gång levde. Och därför lovar vi vårt engagemang med att använda hans teknologi för livet – vitt och brett, generöst och utan åtskillnad för denna ’den finaste staden i Amerika’!”

San Diegos invigning är slutnumret för en explosiv expansionsera för Kyrkan och markerar den 55:e ideala organisationen (ideal org) som öppnat sina dörrar. Ideala orger finns nu i städer över hela världen – från Los Angeles till London, Melbourne till Milano och Tel Aviv till Tokyo. ”Ideal” var en norm som fastställdes av Scientologys grundare L. Ron Hubbard så att varje Kyrka kunde bli ett perfekt uttryck för religionens principer och bruk.

Så kom det sig att lördagen den 19 november närvarade cirka 3 500 scientologer och deras gäster för att bevittna San Diegos historiska invigning. Och från de första noterna av ett mariachiband blandat med de upplyftande tonerna från Beach Boys ”Surfin’ USA” till dignitärer som representerade hela det politiska och sociala spektrumet av San Diegos stad och län, förkroppsligade invigningen verkligen stadens rika kultur.

Ceremonin hyllade också den exceptionella platsen som San Diego har i L. Ron Hubbards (LRH) liv. För det är en stad där han inte bara bodde under sin ungdom, utan även platsen där han senare lanserade en legendarisk författarkarriär under ett halvt sekel som gjorde honom till en av de mest lästa författarna genom tiderna.

”Till och med efter 40 år skulle Ron varmt återkalla detta ’Landet ingenstans’ där han skrev sina första berättelser för pulptidningarna, i en stuga på klipporna”, sade David Miscavige. ”Det här var också hans första avgångsplats för Asien – där kan klev ombord en av flottans transportfartyg med en gammal kostym, en tunn överrock och två pennies. Efter Waikiki berättar han om att importera en bräda från Honolulu och blev därmed den första att surfa på en våg i Encinitas. Så ja, det här är en central knutpunkt i er historia med LRH – och er framtid med hans arv.”

Den nya Kyrkan i San Diego ligger på den centrala gatan Fourth Avenue, bara några kvarter från stadshuset. Den är belägen mitt i stadens livliga kärna och ryms i en byggnad på 4 500 kvadratmeter som välkomnar alla från San Diego och längre än så.

”Enligt definitionen är en ideal organisation en del av samhället”, fortsatte mr Miscavige. ”Så denna Scientology Kyrka står för läs- och skrivkunnighet i skolor, för brotts- och drogfria gator, för framgång på arbetsplatsen och mänskliga rättigheter varhelst människor går.”

För att presentera en känsla av precis vad det humanitära engagemanget innebär närvarade San Diego-dignitärer för att välkomna Kyrkan: John Redman, direktör för High Intensity Drug Trafficking Areas-programmet (HIDTA), dr Beatriz Villarreal, utbildningsrådgivare till San Diego County, Estela De Los Rios, medlem i Nationella styrkommittén mot människohandel, och överste Bart Billings, pensionerad, Nationalgardets medicinska direktorat.

Redman talade om regionens drogkris och hur Stiftelsen för en drogfri värld, som stöds av Scientology, arbetar för att motverka detta: ”Denna sträcka av gränsen är ett av de främsta områdena för narkotikahandel i landet, och ett av de mest svårhanterliga. Men sedan kom Drogfri värld och partnerskapet som det innebär in i bilden. Tillsammans med Stiftelsen har vi skapat ett samarbete mellan lärare, tjänstemän inom hälsovården och administratörer här i gränsområdet. Som en följd av detta engagemang har över 100 000 barn skänkts möjligheten att leva ett drogfritt liv.”

Billings berättade att ”Varje dag tar 22 militära veteraner sina liv. Och många av dessa självmord har en direkt koppling till psykofarmaka. Så vi måste utvidga Kommittén för Mänskliga Rättigheters redan världsomspännande fotfäste – både hemma och utomlands. Ju fler kontaktpunkter som höjer medvetenheten om psykiatriska övergrepp, desto bättre är det för folket. Med denna ideala org placerar ni ett brohuvud i San Diego. Ett som kan och kommer att ge hjälp och stöd till våra trupper. Det hyllar jag er för.”

Vikten av Kyrkans engagemang inom området mänskliga rättigheter återspeglades i det De Los Rios hade att säga: ”I den här världen, med alla nyhetsrubrikerna och kaoset, behöver vi all hjälp vi kan få. Och jag tackar er, för att ni håller de mänskliga rättigheterna vid liv i människors tankar och hjärta. För det är bara om vi älskar, accepterar och visar respekt för varandra, inte bara mot oss själva, utan hela mänskligheten, som vi kan ha mänskliga rättigheter överallt. I mina ögon är de verkliga hjältarna människor som ni som är här idag – Scientology Kyrkan.”

”Ni måste inse att utan ert material vore våra föräldrar chanslösa”, sade dr Villarreal. ”Tack vare Vägen till lycka är jag en bättre förälder, en bättre lärare, en bättre ledare i samhället och mitt jobb är så mycket lättare. Vi har helt enkelt inte sådana här program. Det är det ingen som har. Så ja, denna dag är en dag för den amerikanska drömmen. Och då dessa dörrar nu är öppna, låt oss fira möjligheten att uppfylla den drömmen för varje barn i San Diego.”


Den nya San Diego-kyrkan ger alla besökare en introduktion till Dianetics och Scientology, med början i informationscentret. Dess displayer, som innehåller mer än 500 filmer, presenterar religionen Scientologys trossatser och religiösa bruk samt grundaren L. Ron Hubbards liv och arv.

Informationscentret beskriver också de många humanitära program som Scientology Kyrkan stödjer. Dessa program omfattar ett världsomspännande initiativ för upplysning om mänskliga rättigheter, ett lika vidsträckt program inriktat på drogundervisning, drogförebyggande arbete och drogrehabilitering, ett globalt nätverk av läskunnighets‑ och undervisningscenter, samt Scientologys frivilligpastorsprogram, som nu utgör den största oberoende biståndsstyrkan på jorden.

San Diegos ideala organisation har också ett kapell som är platsen för Scientology församlingens sammankomster, däribland söndagsbetraktelser, bröllop och dop, samt allmänna evenemang som alla, oavsett trosriktning, kan delta i. Byggnaden har dessutom flera seminarierum och klassrum, utöver en hel våning för Scientologys auditering (andlig vägledning).


San Diego-invigningen rundar av ett år av expansion för Kyrkan. Ideala kyrkor har nyligen invigts i Sydney i Australien; Harlem i New York; Budapest i Ungern; Atlanta i delstaten Georgia i USA; Milano i Italien; Tokyo i Japan; Bogotá i Colombia; och Basel i Schweiz. Dessutom öppnade Kyrkan Scientology Media Productions i somras, en 20 000 kvadratmeter stor, teknologiskt banbrytande studio i Hollywood i Kalifornien, där religionens budskap kommer att kungöras via tv- och radiosändningar, internet och sociala medier och varje annan medieplattform.

Och mer är på väg, med invigningar av ideala organisationer i 2017 som planeras för globala städer och kulturella huvudstäder i Nordamerika, Sydamerika, Europa, Afrika och Australasien.