JOHANNESBURG I SYDAFRIKA

FÖRÄNDRINGENS VINDAR:
SCIENTOLOGY KYRKANS HUVUDKONTOR VAKNAR TILL LIV VID DET MAJESTÄTISKA CASTLE KYALAMI

1 JANUARI 2019

Det nya Advanced Organization and Saint Hill Africa, under en praktfull invigningsceremoni och en vecka fylld med firande, förser Regnbågsnationen och hela Afrika med Scientologys kontinentala huvudkontor och ett center för samhällsförbättring.

Högst upp på en platå som zulufolket en gång kallade för ”Platsen i himlen” blev det avlägsna trummandet av djembetrummorna till en triumfatorisk symfoni av rytm som inledde en vecka av storslaget firande. Mer än 4 000 gäster från hela Afrika och varje hörn av världen hade samlats vid det praktfullt restaurerade Castle Kyalami för en historisk invigningsceremoni. Det var ett firande fyllt med stolthet och passion, ett firande av större kontinentalt hopp, ett firande av andlig frihet och ännu en milstolpe i Scientology Kyrkans historia – en ny Avancerad organisation och Saint Hill för Afrika.

Sedan urminnes tider har denna helgade bergstopp i Midrand tittat ut mot Sydafrikas stora och rika landområde, en vy som sträcker sig över ändlösa mil åt alla håll. Nu erbjuder den en annan sorts vy, en som når ännu längre än vad ögat kan se, in i en ny andlig sfär.

Mer än 4 000 scientologer från hela Afrika och världen hälsar mr David Miscavige, styrelseordförande för Religious Technology Center, vid invigningen av detta nya andliga hem.

På nyårsdagen, med en fantastisk utsikt av kullen framför sig och den slående konturen av Castle Kyalami bakom sig, stod mr David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare, inför en folkmassa på tusentals människor och talade om denna makalösa invignings monumentala natur.

”Idag bevittnar ni historia: den första nya Avancerade organisationen i vår guldålder, denna nation där det nya millenniets Scientology Kyrkor först uppstod, denna lanseringspunkt för att sprida vår hjälp överallt. Om någonting kan betraktas som ’helgad mark’, då är det definitivt denna mark. Och det är än mer helgat eftersom det också är här de säger att mänskligheten föddes och ’navelsträngen’ fortfarande ligger begravd under våra fötter. Men hur som helst står ni vid knutpunkten för tre miljoner år som passerat och en oändlig framtid som kommer.”

För att hylla denna extraordinära framtid fyllde en kör med hundratals sångare, iklädda traditionella afrikanska dräkter, slottets plattformar och bröstvärn medan de dansade till och sjöng ”Winds of Change” – en originalsång skriven just för detta tillfälle. Konserten, som inspirerades av L. Ron Hubbard och hans dröm om gränslös andlig frihet för Afrika, var djupt rörande för alla i publiken. Dignitärer från den sydafrikanska polisen och regeringen stämde in och hyllade kollektivt den historiska händelsen som ett ”nytt uppvaknande för vårt älskade Afrika”.

Mitt på denna himmelska kulle, på nio hektar mark, står det 8 000 kvadratmeter stora Castle Kyalami, som ett bevis på religionens engagemang för att bidra till att skapa ett Afrika som kan uppfylla dess obegränsade potential. Slottets närvaro speglar det sydafrikanska landskapets magiska aura då det vetter mot nationens tvillingjättar i Gauteng – Johannesburg i söder och Pretoria i norr. Dess panoramautsikter fängslar besökare omedelbart, och de tolv krenelerade tornen och 20 centimeter tjocka väggarna ger slottet en unik atmosfär. Den eleganta interiören förstärkts av italienska marmorgolv, som kommer från samma stenbrott Michelangelo använde, och bidrog till den spektakulära invigningen med sin egen speciella atmosfär.

Invigningen av den Avancerade organisationen förkroppsligar förverkligandet av en dröm som L. Ron Hubbard, grundaren av religionen Scientology, först uttryckte år 1966. Han ville föra Scientologys budskap om mänskliga rättigheter och social förbättring till apartheids land – där, vid den tidpunkten och i tre årtionden framöver, frihet bara var en dröm för tiotals miljoner afrikaner.

Mitt under den brutala apartheidregimen förespråkade och författade L. Ron Hubbard en ny Bill of Rights och konstitution för Sydafrika med förslaget ”en människa, en röst”, särskilt för att befria varje sydafrikan.

I syfte att uppnå den visionen om frihet har Scientology öppnat många kyrkor och missioner på kontinenten under de gångna 50 åren. I och med etableringen av Castle Kyalami har antalet andliga och humanitära möjligheter växt exponentiellt.

Här kommer scientologer från hela kontinenten att upptäcka Scientology tjänster som gör att församlingsmedlemmar kan gå framåt på sin andliga resa till de övre delarna av Bron till total frihet, och göra det precis där på afrikansk mark. Den omfattande anläggningen inkluderar ett Hubbard-vägledningscenter som tar en hel flygel i anspråk för auditering (andlig vägledning); en Akademi för att utbilda auditörer för Scientology organisationer över hela Afrika; samt en hel avdelning för vägledning av församlingsmedlemmar som är på Brons Avancerade nivåer.

Utöver Kyrkans andliga arbete i den nya Avancerade organisationen invigde man samma dag det Kontinentala sambandskontoret för Scientologys kyrkliga förvaltning över hela regionen. Stället är ett nav som utgör en viktig länk mellan Kyrkan och andra religiösa, medborgerliga och sociala organisationer över hela den afrikanska kontinenten. Härifrån kommer Kyrkan att samordna sociala och humanitära program som redan når hundratals miljoner i namn av en drogfri, brottsfri, moralisk och rättvis värld. Sambandskontoret representerar faktiskt, i kombination med Castle Kyalami, ett dynamiskt nav för humanitär hjälp, där man utöver stora initiativ kommer att hålla seminarier och evenemang med fokus på att föra samman sociala och interreligiösa krafter i syfta att ta itu med sociala missförhållanden som alltför ofta ignoreras.

Under invigningsceremonin i sig fick man bevis för Kyrkans omfattande sociala partnerskap i södra Afrika. Dignitärerna som välkomnade folkmassan och hyllade Kyrkan inkluderade brigadgeneralen Sthembiso Shobede-Nkosi från Sydafrikas nationella polis; aposteln Matome Modiba, verkställande ordförande för National Interfaith Council of South Africa i Gautengprovinsen; Michael Tshishonga, landets före detta vice generaldirektör för rättvisa; och pastor Gift Moerane, ordförande för Council of Churches i Gauteng och rådgivare till South African National Peace Accord.

Brigadgeneral Sthembiso Shobede-Nkosi välkomnade Scientology Kyrkan till dess nya hem på uppdrag av den sydafrikanska polisen. Hon talade också om Kyalami som ett starkt fäste i landets kamp mot droger.

”Scientology Kyrkan har en unik förmåga att samordna så många och sammanföra dem under ett enda tak. Ni har redan lagt grunden och oräkneliga människor har gått samman med er nu och sagt: ’Ja, vi är med.’ På så sätt har ni skapat en gemensam vision som hela tiden driver vår nation framåt. Jag ber att vi tillsammans tar till oss den visionen och gör detta Castle Kyalami till ett starkt fäste varifrån vårt drogfria korståg kan nå bortom horisonten. Och allt detta så att vi kan uppnå den slutgiltiga segern och vinna kampen mot droger för all framtid.”

Aposteln Matome Modiba från National Interfaith Council of South Africa talade om hur kunskap kan låsa upp potential. Han sade att han först blev medveten om Scientologys kunskap när Kyrkan arbetade tillsammans med det interreligiösa rådet.

”Från första början såg jag er passion när ni talade om L. Ron Hubbard och hans teknologi, som erbjuder så många praktiska verktyg man behöver i livet just nu”, sade han. ”Jag började öppet lära mig om Scientology och all den kunskap som står till ert förfogande. Och jag kom att inse hur vårt folk behöver denna teknologi, eftersom den är praktisk. Den är kraftfull.”

Sydafrikas före detta vice generaldirektör för rättvisa, Michael Tshishonga, berättade för de församlade att mr Hubbards mod å Sydafrikas vägnar aldrig kommer att glömmas.

”Det är sant, det finns alltid en början till regnbågen”, sade han. ”Och för Sydafrika började drömmen med de individer som var villiga att stå upp för vårt folks lycka. [...] Ni var starka röster som var villiga att genljuda i det mörker som höljde vår nation och avslöja psykiatriska slavarbetsläger där vårt folk behandlades som kreatur. [...] Vi kommer aldrig att glömma vad ni gjorde för att trotsa de som höll vår Madiba bakom galler. Ja, mr Hubbard och Scientology Kyrkan har kämpat för oss och blev därmed en av oss.”

Pastorn Gift Moerane, vars arbete som rådgivare till South African National Peace Accord var det som först satte honom i kontakt med religionen Scientologys humanitära arbete, sade att han anser att L. Ron Hubbards skrifter är en guide till ett bättre liv för människor över hela Afrika.

”När man läser L. Ron Hubbards böcker inser man att vi förändrar världen om vi främjar hans tankar”, berättade han för de församlade. ”Jag gillar att säga att Dianetics och Scientology förkroppsligar Ubuntu: ’Jag är därför att vi är.’ Det är den andan som vårt land så desperat behöver. Så idag, låt kanonerna avfyras och trumpetstötarna ljuda. Låt lejonen ryta, elefanterna ströva och leoparderna löpa, för Afrika kallar nu detta otroliga slott för sitt hem. Och med det har ett nytt uppvaknande kommit till vårt älskade Afrika!”

Innan det enorma traditionella röda bandet klipptes för att markera det officiella öppnandet av Advanced Organization and Saint Hill Africa satte mr Miscavige den redan magiska dagen i ett ännu större perspektiv:

”Om det var här människor först gick upprätt, då är det här ni nu kan visa dem hur man flyger. Och utöver det – som om det finns något utöver det – har det sagts att stället man längtar efter är stället man är menad att vara. Ja, om det är Afrika, då är det Afrika.

Och så, efter alla dessa år, har ni kommit för att bevittna både historien och ödet – och allt som vår grundare tillkännagav från första början: ’I södra Afrika kommer nästa stora civilisation på den här planeten att uppstå.

Och med det inviger jag detta Advanced Organization and Saint Hill Africa i L. Ron Hubbards namn.”


Detta var en invigning så storslagen att en dag inte räckte för att rymma den.

1 JANUARI: RINGER IN DET NYA ÅRET MED EN HISTORISK STÄMNING

Invigningen av den Avancerade organisationen var kronan på verket under en era av global expansion och startpunkten för en vecka av triumfatoriskt firande. Dag efter dag fanns det musik i luften då afrikanska sångare, trumslagare och dansare underhöll den globala samlingen av scientologer och lokala gäster på terrasser över hela den nio hektar stora egendomen. Internationella gäster fick testa den sydafrikanska kulturen och maten med en afrikansk marknad på plats – med handgjorda smycken och hantverk – och traditionella braais (sydafrikanska grillfester). Och veckan bjöd på en serie särskilda event, vilka drog till sig stamhövdingar, humanitära aktivister, såväl som lokala och internationella scientologer.

2 JANUARI: FÖRÄNDRINGENS VINDAR BLÅSER

Scientologerna från hela Afrika, nu upprymda efter den historiska invigningen och fyllda med energi för att bygga vidare på dagens drivkraft, samlades för att planera inför framtida expansion över hela kontinenten, med nya Kyrkor på gång för Port Elizabeth, Durban, Kapstaden och också i landet Zimbabwe, för städerna Harare och Bulawayo.

Samma kväll fyllde mer än 1 000 gäster – inklusive lokala dignitärer och stamrepresentanter – den toppmoderna hörsalen och även extra lokaler för en spektakulär konsert. Några av Sydafrikas främsta musikaliska artister intog scenen och hänförde publiken med en nervkittlande tolkning av sånger från albumet för att fira dagen, Africa: The Winds of Change. Repertoaren inkluderade sånger skrivna och komponerade av L. Ron Hubbard som en hyllning till Afrikas okuvliga anda. Och den andan var fullt påtaglig då artister och publiken blev rörda och började röra sig till rytmen och musikens budskap.

3 JANUARI: EN HYLLNING TILL SYDAFRIKANSKA SCIENTOLOGER

Internationella scientologförbundets (IAS) veteraner hyllades på scenen under den allra första afrikanska IAS-Patronbanketten. Rummet förvandlades till en gyllene prakt med skimrande kulisser och protea-fyllda blomsterarrangemang för smokinggalan. Mr Miscavige hedrade över 100 IAS-medlemmar för deras stöd till kontinentens enorma humanitära insatser, och bekräftade deras initiativ och engagemang för att framgångsrikt förverkliga detta invigningsfirande. Stoltheten var påtaglig när dessa hängivna scientologer mottog sina utmärkelser. Efter en överdådig middag rockade musikaliska stjärnor salen. Den karibiska sensationen Michele Henderson och Harlems hip-hop-legend Doug E. Fresh angav takten för resten av kvällen när Patrons gick ut på dansgolvet och festade sent in på kvällen.

4 JANUARI: DET NYA ÅRET LYSER KLART FÖR GAUTENGPROVINSEN

Festligheterna fortsatte när församlingsmedlemmar från trion av Kyrkorna i Gautengprovinsen fyllde slottets hörsal för en presentation av det internationella nyårsfirandet. Publiken blev både överraskad och överlycklig när mr Miscavige klev upp på hörsalens scen och bjöd dem på en informell sammanfattning av veckans händelser. De ställde sig upp och jublade vilt, då de visste att denna invigning inte bara öppnade dörrarna till andlig frihet för scientologer, utan även utlovar hopp och hjälp för hela Afrika.

5 JANUARI: STÅR UPP FÖR AFRIKA

Hundratals deltog i Afrikas humanitära korstågsseminarium, som belyste Kyrkans utåtriktade verksamhet. Deltagarna informerades och inspirerades av en serie detaljerade genomgångar som beskrev det väsentliga hos några av världens mest långtgående sociala räddningsinitiativ. Den kollektiva fokusen vände sig mot Afrika och man införde planer för att ta itu med kontinentens många sociala problem och erbjuda hopp om att uppnå dess obegränsade potential.

6 JANUARI: EN SÖNDAGSBETRAKTELSE SOM FÖRENAR

Det veckolånga firandet kulminerade i Kyrkans allra första söndagsbetraktelse, som fick en glädjefylld början i och med sång från en a cappella-kör från Soweto. Den rörande tjänsten, som inkluderade en prästvigningsceremoni, var ett bevis på L. Ron Hubbards vision för kontinenten, och sammanförde kungligheter, lokala ledare, Gauteng-invånare och områdets scientologer. Det var ett passande slut på en historisk vecka, fylld med andan av hopp och löftet om en ljusare framtid.


Invigningen av Advanced Organization and Saint Hill Africa understryker en enorm period av historisk expansion för religionen under bara de senaste 15 åren. Under mr Miscaviges ledarskap har Scientology Kyrkan öppnat dörrarna till 70 nya Scientology Kyrkor på sex kontinenter. De senaste invigningarna har ägt rum i Salt Lake City i Utah, Silicon Valley i Kalifornien, Perth i Western Australia, Orlando i Florida, Stuttgart i Tyskland och Detroit i Michigan.

Fler invigningar av Kyrkor planeras under det kommande året för städer i Nordamerika och Europa.