CLEARWATER I FLORIDA

ETT HISTORISKT FÖDELSEDAGSFIRANDE: SCIENTOLOGER FRÅN 70 LÄNDER SAMLAS FÖR ATT HEDRA GRUNDAREN L. RON HUBBARD

13 MARS 2019

Den glädjefyllda helgens festligheter lockar tusentals personer för en tidsresande, jordenruntfarande hyllning till L. Ron Hubbards extraordinära liv och arv vid Scientologys andliga huvudstad i Clearwater i Florida.

Strålkastarljusen. Ankomsten på röda mattan. Fotograferna som fångar ögonblicket. Det förväntansfulla sorlet på många olika språk. Spänningen och pratet. Tusentals kom från 70 länder och mötte upp på Ruth Eckerd Hall i Clearwater i Florida. De var iklädda aftonklänningar och smoking och var redo att festa. Det var huvudeventet under födelsedagsfirandet för religionens grundare, L. Ron Hubbard (LRH), som hålls under en hel helg varje år. Och det fanns mycket att fira, från en historisk invigning till en serie prestationer för Kyrkan som skedde världen över, samt en förhandstitt på Scientology Networks nästa säsong – vilket alltihop underströk omfattningen av Scientologys expansion.

Mr Miscavige välkomnar deltagare till det årliga firandet vid Ruth Eckerd Hall i Clearwater i Florida. Och det fanns mycket att fira, från en historisk invigning till en serie prestationer för Kyrkan som skedde världen över, samt en förhandstitt på Scientology Networks nästa säsong – vilket alltihop underströk omfattningen av Scientologys expansion.

Kvällen inleddes med en musikalisk virtuosföreställning som fick deltagarna på fötter och signalerade att denna extraordinära kväll skulle bjuda på otaliga äventyr. Det var faktiskt en introduktion i världsklass till ögonblicket då religionen Scientologys kyrklige ledare, mr David Miscavige, intog scenen under stormande applåder och en ihållande stående ovation.

”Välkomna till kvällen då vi hedrar vår grundare. Inte för att ni aldrig har stiftat bekantskap med honom. Men eftersom det här är en kväll för att göra det på formellt sätt, låt oss börja med några grunder. Under det gångna året uppstod Scientology Kyrkor i varje geografiskt område, nya anläggningar för framsteg över hela kontinenter, för att inte nämna ett helt nytt år – 2019 – som aldrig kommer att glömmas, även om det bara börjat. Kort sagt är vår expansion häpnadsväckande, och naturligtvis väller allt fram från en mans liv och arv – L. Ron Hubbard.”

Och detta liv och arv har efterlämnat ett outplånligt spår på världen. Han föddes den 13 mars 1911, och som hans levnadstecknare, mr Dan Sherman, visade i sin presentation var L. Ron Hubbard en man som såg mänskligheten hos varje individ han träffade och fokuserade på dem på ett sätt som efterlämnade ett bestående intryck. Mr Sherman tog med publiken på en resa som täckte fem årtionden för en serie dagar i L. Ron Hubbards extraordinära liv och inflikade filmade intervjuer med människor som för evigt förändrats bara genom att ha träffat honom.

Presentationen inleddes 90 meter ovanför Mellanvästerns majsfält där en 20-årig konstflygare vid namn ”Flash” Hubbard visade lokala invånare, däribland en nio år gammal modellplansentusiast, vad det innebar att flyga. Pojken – nu en vuxen man – återkallade hur den unge piloten, efter att ha landat på en koäng, gav de nyfikna invånarna en efter en chansen att flyga högt ovanför fälten. Det var en händelse som gjorde ett så djupt intryck på folket i staden att det firades ett halvt århundrade senare med ”L. Ron Hubbards dag”.

Mr Sherman målade sedan bilden av en skrivarstuga med utsikt över Port Orchard i Washington, där mr Hubbard skrev sin första roman, en berättelse om svartfotsindianerna. Publiken fick höra från ännu ett vittne till historien, en representant för svartfotsindianerna som i unga år träffade L. Ron Hubbard i hans stuga fodrad med cederpaneler, där han talade om sin roman ”och fick berättelsen att bli levande”. Det var, sade han, ”en viktig dag”.

Mr Shermans ögonblicksbilder av L. Ron Hubbards liv och insikter inkluderade också berättelser från en herre som inspirerades till att följa en vetenskaplig bana på grund av hans samtal under pojkåren med mannen som räddade honom från en orkan i New Jersey, och en annan man som tydligt minns sina dagar under tonåren som diskplockare på en restaurang, vilket kulminerade i en lektion om vikten av utbildning som han tog till sig, tack vare en generös kund han blev vän med, som hette mr Hubbard. Mr Sherman avslutade sin presentation i Kaliforniens guldområde på 1980-talet, och underhöll publiken med en intervju med en ung kvinna från Sears Roebuck som gjorde ett säljbesök vid L. Ron Hubbards hem och upplevde en gyllene eftermiddag som hon aldrig skulle glömma: ”När man träffar någon så betydande lämnar personen ett mycket speciellt intryck hos en.”

Kvällen snabbspolade sedan till 2019 och en prisutdelningsceremoni som underströk kvällens anda – ett firande av expansion. För mer än 40 år sedan tillfrågades LRH vad han ville ha i födelsedagspresent. Hans svar var gåvan att Scientologys organisationer och missioner blomstrade i namn av att leverera andlig frihet. Under årens lopp har Scientology Kyrkor runt om i världen gjort det till ett spel och tävlar i en av fyra olika ligor medan de spurtar mot mållinjen. I år uppnådde alla mästarna i vinnarcirkeln rekordprestationer. De är Scientologys mission i Ulm i Tyskland; Scientology Kyrkan i Stuttgart i Tyskland; Advanced Organization & Saint Hill United Kingdom; och Kontinentala sambandskontoret för Europa.

Firandet och spänningen skapade rätt stämning för kvällens ultimata erkännande av L. Ron Hubbards arv. ”Därmed kommer vi till det kulminerande kapitlet för detta födelsedagsspel 2019”, sade mr Miscavige. ”Så även om ni säkert har hört talas om det, och möjligen även bevittnat det, är det dags att lägga fram fakta.”

Och med det presenterade mr Miscavige därnäst kronan på verket för årets expansion – öppnandet av den första nya Avancerade organisationen på över 35 år. Den historiska invigningen av ett majestätiskt slott med utsikt över nio hektar av högslätten gjorde Scientologys avancerade andliga nivåer tillgängliga för första gången på afrikansk mark och därmed förverkligades en dröm som L. Ron Hubbard först uttryckte för över 50 år sedan. Presentationen skildrade en serie storslagna firanden, från den magnifika invigningen, som nationella dignitärer hyllade som ett ”uppvaknande av vårt älskade Afrika”, till en monumental samling av stamhövdingar. Bara några dagar efter invigningen var slottet värd för ”Tronernas toppmöte”, där 14 monarker från fem afrikanska länder samlades. Evenemangets hedersgäst, drottning Shebah III, Empress of the Royal African Kingdoms, hyllade L. Ron Hubbard för att han hittat ”sättet att förena alla riken och folk från denna afrikanska vagga”.

Till slut vändes alla ögonen mot den gigantiska tv-skärmen för en spännande och underhållande presentation med fokus på ett spelförändrande område av expansion, denna gång i etern. För bara 12 månader sedan lanserade religionen Scientology Network, och förde Scientologys röst, berättelse och budskap till världen – ofiltrerat, rakt på sak, olikt allt annat på tv. Och branschen har lagt märke till det då man hyllat kanalen med över 30 utmärkelser för enastående program, varav de senaste fem hyllade L. Ron Hubbard – den självbiografiska serien L. Ron Hubbard: in His Own Voice och L. Ron Hubbard Library Presents – hans banbrytande skrifter illustrerade på film. I enlighet därmed fängslade mr Miscavige hela publiken med en audiovisuell förhandstitt på vad som väntar under Scientology Networks andra år.

När det spektakulära födelsedagskalaset nådde sitt slut (med en enorm tårta, förstås), åkte den glädjefyllda folksamlingen till Flag Land Base, där den festliga atmosfären fortsatte under hela helgen. Från det historiska Fort Harrison till hotellen Oak Cove och Sandcastle – alla lokaler var fyllda till brädden med scientologer på besök för att delta i både planerade och oplanerade sammankomster på Flags många seminarie- och konferensanläggningar.

Festligheterna kulminerade i den årliga Flag-patronbanketten, en gala som hålls av Internationella scientologförbundet (IAS) för att hylla de medlemmar vars ansträngningar stödjer Scientologys humanitära initiativ som hjälper miljontals människor världen över.

Det var en helg som präglades av en gemensam anda av firande och hopp inspirerat av mr Hubbard att mänskligheten kan inse en inneboende storhet och förverkliga sina sedan länge eftersträvade drömmar. Mr Miscavige sammanfattade den kollektiva andan när han sade:

”LRH säger oss att vi bara är lika levande som vi håller fast vid drömmar.

Och även om vi inte kan uppfylla dessa drömmar i ett enda andetag, har vi icke desto mindre teknologin för att till slut få dem att gå i uppfyllelse.

Och utöver det har vi medlen för att uppnå den mest bestående drömmen hos varje andlig individ, vilken är Total Andlig Frihet – som är både vår början och vårt slut.”

Och därmed var firandet av 108-årsdagen över och ytterligare 12 månader av inspiration började – och med tanke på att L. Ron Hubbards inverkan och inflytande fortsätter att växa och växa kan man inte annat än vänta sig att året kommer att vara fullt av extraordinär framgång och äventyr.