KARIBIEN

FREEWINDS 30-ÅRSJUBILEUM AV JUNGFRURESAN HEDRAR SCIENTOLOGYS 365 DAGAR AV MONUMENTALA PRESTATIONER MED POMPA OCH STÅT

25 JUNI 2018

Scientologer från hela världen kliver ombord på motorfartyget Freewinds, en av Scientology Kyrkans religiösa fristäder, för att planera expansion som når ännu fler och för att fira det som kom att bli 12 månader av konstanta framgångar.

Gästerna började anlända till kryssningsfartygets hamn i Bridgetown i Barbados fredagen den 15 juni, där det skinande vita, nio däck stora, 135 meter långa fartyget väntade. Klockan 18.00 nästa dag fanns mer än 250 av världens mest hängivna scientologer på kajen eller redan ombord vid relingen där de fläktades av öns bris. Stämningen var full av förväntan när Royal Barbados Police Bands steel pan-trummor hördes i den milda luften och lokala dignitärer tog ett varmt farväl av alla. Och när Freewinds styrde fören bort från kajen och kursen ut mot havet lyste spektakulära fyrverkerier upp Bridgetowns himmel för att hedra 30-årsjubileet.

Karibien frammanar omedelbart bilder av ståtliga kryssningsfartyg som i sakta mak seglar från hamn till hamn medan semesterfirare njuter av tropiska öar, vackra landskap och calypsomusik. Men även om Freewinds har vissa likheter med andra lyxfartyg – inklusive femstjärnig mat, vackert inredda privata hytter, de klassiska oceanångarnas elegans och att passagerarna onekligen njuter av sin västindiska semester – slutar jämförelsen där.

Mr David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare, inleder en vecka med fascinerande evenemang varje kväll och genomgångar av det arv Freewinds prestationer utgör vid hennes pärljubileum.
 
 

”Så, undrar ni vad det innebär att delta i detta OT-toppmöte 2018?”, frågade mr David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare, inledningsvis. ”Och undrar ni vad ni skulle ha sett hade ni deltagit i varje jungfruresa under de senaste trettio åren? Ja, det finns ett långt sätt att berätta och ett kort sätt att berätta. Men oavsett vilket är svaret: allting.”

Och det var så mr Miscavige inledde en vecka med fascinerande evenemang varje kväll och genomgångar av det arv Freewinds prestationer utgör vid hennes pärljubileum, och så mycket mer därtill.

Den unika veckan som äger rum i juni varje år på Freewinds är en sammankomst där världens mest hängivna scientologer samlas för att granska, begrunda och fira ännu ett år av makalös tillväxt och resultat för Kyrkan, för att inte tala om att göra upp planer för framtida expansion och framgång under de kommande månaderna och åren.

Och denna jungfruresa gjorde sannerligen ingen besviken.

HEDRAR ETT HUMANITÄRT FARTYGS 30-ÅRIGA ARV

Först kom en kväll som ägnades åt det ståtliga fartyget Freewinds i sig. Och vid detta 30:e år ståtar hennes besättning med en meritlista utan motstycke i Karibien, med över 5 000 år av sjöfarande erfarenhet och sammantaget en loggbok med mer än 380 000 sjömil – vilket motsvarar att segla jorden runt 18 gånger om.

Faktum är att Freewinds tar ut en kurs som drivs fram av en humanitär mission för att lyfta människorna i Karibien 365 dagar om året. Hennes besättning, tillsammans med scientologer och vänner, har bidragit med tiotusentals timmar av humanitärt arbete på öarna de besöker, vilket inbegriper att organisera och genomföra kulturella program; att sponsra undervisning i drogförebyggande verksamheter, mänskliga rättigheter och moral för öarnas ungdomar; och att ha varit värd för sociala och ideella organisationers välgörenhetsevenemang.

Faktum är att år 2018 har dignitärer från olika önationer i Västindien och den holländska Karibien uttryckt sin tacksamhet och respekt genom att avtäcka fyra monument, som alla står vid respektive ös största hamninlopp och ses av upp till 300 000 personer på 12 månader. Eventet visade ytterligare elva minnesplaketter för att hedra Freewinds – däribland en som presenterades av den nationella polisen på Colombias karibiska kust i Cartagena. Filmade höjdpunkter från dessa ceremonier visades under kvällens presentation, där även följande kommentarer ingick:

”30 år är verkligen en milstolpe, och det betyder att de individer som har passerat igenom Freewinds och de som för närvarande tjänar har verkligen vigt sina liv åt hängivet arbete för mänskligheten”, sade Dominicas utbildningsminister.

”Faktum är att ni är här år efter år”, lade premiärministern i Saint Lucia till. ”Så ni har blivit en väsentlig del av vårt samhälle.”

Och Dominicas premiärminister sammanfattade det så här: ”Freewinds är nu synonymt med Karibien. På varje ö ... är ni väl ansedda, och ni är mycket uppskattade för det ni gjort under de senaste 30 åren.”

Till dags dato har Freewinds oavlåtliga välgörenhetsaktiviteter lett till mer än 450 utmärkelser, erkännanden och innerliga proklamationer från alla hennes karibiska vänner, inklusive från var och en av öarna och hamnarna hon regelbundet besöker: Antigua, Dominica, Sint Maarten, Saint Kitts, Tortola, Virgin Gorda, Saint Vincent, Barbados, Grenada, Aruba, Bonaire, Curaçao, Freeport och Nassau.

EN TITT BAKOM KULISSERNA PÅ SCIENTOLOGYS EXPANSION

Varje år bjuds deltagarna på en genomgång av alla detaljer som ingår i religionens ständigt växande rörelse, och årets evenemang visade sig vara det mest spännande hittills.

Eftermiddagsseminariet hölls av representanter från Kyrkans ledning och bland många spännande saker som presenterades var antalet nya ideala orger på gång. Den ändlösa paraden av kommande orger personifierade kryssningens anda, med nya Kyrkor på startbanan mot fullbordande och invigning på flera kontinenter, från Port Elizabeth i Sydafrika, Newcastle i England och San Juan i Puerto Rico till Santa Barbara i Kalifornien.

En energisk sammanfattning firade sedan den historiska lanseringen av Scientology Television Network i mars och gav en titt bakom kulisserna på Scientology Media Productions. Faktum är att deltagarna upptäckte hur Hollywood-studion, som ägs av Kyrkan och som har bemannats med dess personal, genererar originalinnehåll och sköter de otaliga detaljer som ingår i tv-sändningar till världen på 17 språk.

Sedan, för att runda av presentationen, gavs passagerarna en översikt över hur religionens expansion påverkar lokala Scientology Kyrkor över hela världen, och antalet personer som kommer in genom deras dörrar har aldrig varit större.

EN KVÄLL SOM ÄGNADES ÅT GRUNDARE L. RON HUBBARDS (LRH) ARV

”Ni ska få höra en berättelse om LRH som försvarar mänskliga rättigheter ... och kom ihåg: vad som då stod på spel står inte mindre på spel idag”, sade mr Miscavige, då han presenterade den efterlängtade biografiska presentationen.

Dan Sherman, LRH:s levnadstecknare, presenterade sedan en belysande berättelse om L. Ron Hubbards kamp för mänskliga rättigheter i södra Afrika. I synnerhet får man höra om mr Hubbards legendariska grundlag och konstitution för Rhodesia – ett dokument som utformades för att bryta ner väggar av rasfördomar när apartheid var på sin höjdpunkt.

Det som väckte presentationen klart och tydligt till liv var nya filmade intervjuer med dem som arbetade med LRH och dem vars liv han berörde under sin vistelse i Afrika – en plats med obegränsad potential och en plats där han gav stort hopp till hennes folk.

EN KVÄLL I MÄNSKLIGHETENS NAMN

Den högtidliga kvällen ägnad åt Internationella scientologförbundet (IAS) och dess uppdrag att främja religionens samhällsförbättrande verksamheter är en dynamisk del av varje jubileumsfirande av jungfruresan. IAS-sponsrade kampanjer och initiativ som togs upp i denna halvårsrapport inkluderade:

  • Kommittén för Mänskliga Rättigheter (KMR), som avslöjade och förhindrade psykiatriska övergrepp i hela Danmarks samhällsstruktur, i det svarta Amerikas huvudstäder i USA och bland indianbefolkningen i Vancouver i British Columbia.
  • Enade för mänskliga rättigheter och Ungdomar för mänskliga rättigheter, som startade rättighetsrörelser i skolor i Guyana i Sydamerika, längs smugglingsled i sydöstra Florida och i urgamla konfliktområden i centrala Israel.
  • Stiftelsen för en drogfri värld, som satte igång med att stoppa drogkonsumtionen i Cyperns festområden, lade grunden för drogfria ungdomar i 19 delstater i Indien och reste från kust till kust för ett drogfritt Amerika.
  • Och slutligen, genom att IAS-sponsrade program levererar social räddning med Vägen till lycka, som skapar lugn och moraliskt uppvaknande på Twin Cities gator; Narconons drogrehabilitering, som minskar missbruket i östra Taiwan; och Applied Scholastics, som får antalet som utexaminerats på Nigerias utbildningsfront att skjuta i höjden.

Veckan kröntes av en utmärkelse som har allt att göra med Freewinds och ändå är den monumental i sig. För i kölvattnet på en utåtriktad kampanj ledd av Freewinds som genererade distributionen av miljontals exemplar av Vägen till lycka, Sanningen om droger och Berättelsen om mänskliga rättigheter i hela Colombia och efter invigningen av den nationella Scientology Kyrkan i Bogotá minskade antalet kränkningar av mänskliga rättigheter i Colombia med 96 procent och landet lyckades åstadkomma ett historiskt fredsavtal mellan FARC-trupper och den nationella regeringen och därmed var ett 50-årigt inbördeskrig över. Och så kom det sig att Colombias nationella polis tackade i samma anda med en utmärkelse, bland en av de allra mest hedervärda som delas ut, vilken förärades religionen Scientologys kyrklige ledare, mr David Miscavige, för att ”ha räddat mänskligheten från våld, ondska, terrorism, narkotikahandel och alla negativa faktorer som hotar den”.

Under en officiell presentationsceremoni som hölls vid startpunkten och sista anhalten för jungfruresan i Bridgetown i Barbados, presenterade general Carlos Ramiro Mena Bravo, från Colombias nationella polis, mr Miscavige med ”Brigadgeneral Jaime Ramírez Gómez medalj”. Utmärkelsen är bland nationella polisens mest prestigefyllda och representerar ”kurage, mod och ärlighet” samt ”uppvisandet av de allra högsta ideal, moralvärderingar och etiska värderingar”. När general Mena överräckte medaljen till mr Miscavige sade han: ”Det finns gott om anledningar att ge denna medalj till personen som leder denna stora organisation Scientology. Den nationella polisen lovordar, bekräftar och visar vår stora tacksamhet för all utbildning, motivation och respekt mr Miscavige har gett, inte bara till varje polis och den colombianska militären, utan även till varje medborgare som har haft nytta av L. Ron Hubbards teknologi och de humanitära kampanjer han inspirerat till ... Jag gratulerar å hela den colombianska polisens vägnar. Tack för ditt ovärderliga stöd som hjälper oss att bygga ett nytt samhälle och för att du gjort oss till en del av ditt team. Som mr Hubbard en gång sade: ’Vi räddar individer … vi arbetar för evigheten.’”


Och med det var veckan så gott som över och man lade i överväxel för det övergripande temat ytterligare expansion. Det är ett faktum att den exponentiella tillväxten under de gångna tre decennierna sedan dessa sammankomster inleddes inte är någon tillfällighet. Enbart under det senaste året har nya kyrkor öppnats i Dublin på Irland, Birmingham i England, och Amsterdam i Holland i Europa, Johannesburg North i Sydafrika, och Salt Lake City i Utah och i Silicon Valley i Kalifornien i USA. Under månaden precis innan kryssningen lades två juveler till kronan med nya kyrkor: i Perth i Australien och i Orlando i Florida, vilket innebär nästan 70 större Scientology Kyrkor som står i globala städer på sex kontinenter världen över, med många fler som snart blir klara.

Så när delegater var på väg hem med nya planer på plats för ännu ett år av expansion och samhällsförbättring erbjöd mr Miscavige följande slutliga budskap:

”Även om detta kan vara slutet på vårt 30-årsjubileum av jungfruresan, är också varje slut en ny början ...

Och i det här fallet så kommer och måste det som börjar här och nu fortsätta för evigt!”

Proppfulla med nya visioner för en ny ljus framtid gick alla iland, i vetskap om att de skulle fortsätta arbeta långt bortom den omedelbara horisonten.