KARIBIEN

ÅRSJUBILEET AV FREEWINDS JUNGFRURESA HEDRAR 12 OFÖRGLÖMLIGA MÅNADER FÖR SCIENTOLOGY

20 JUNI 2016

Avancerade scientologer går ombord på Freewinds för juniveckans planering i kyrkoexpansionens namn, och firar ett fantastiskt år av triumfer.

De började anlända på fredag i små grupper och på lördag var det mer än 200 – engagerade, beslutna landsmän som glatt styrde sin väg genom det livliga Bridgetown, huvudstad i det karibiska landet Barbados. Medan den tropiska solen värmde dem, och passadvindarna svalkade dem, strömmade gruppen mot ett fartyg dockat vid stadens hamn, ett bländande vitt fartyg, 134 meter långt, och med girlanger för firande. Besökarna möttes av band som spelade ståltrummor, en glad samling av välgångsönskare och lokala dignitärer som önskade besökarna ”trevlig resa”.

David Miscavige, Styrelseordföranden för Religious Technology Center, inledde en vecka av firande som inkluderade en rad event som behandlade Scientologys framsteg, expansion, goda nyheter och mycket mer.

I Karibien är det vanligt med glada avgångsfester för kryssningsfartyg och deras sjöfarande turister. Men det skeppet är inte en fritidsbåt, och deltagarna hade inte heller samlats för att enbart ha roligt, även om de verkligen hade det trevligt. Även om skeppet, motorfartyget Freewinds, har många likheter med ett kryssningsfartyg – de klassiska linjerna, de moderiktig hytterna och den förstklassiga maten på en oceanångare – är det en fristad för Scientology Kyrkan.

Under 51 veckor av året loggar och registrerar Freewinds äventyr som ger humanitära och utbildningsmässiga program till Karibien och Latinamerika; och skeppet ger andliga tjänster för de mest avancerade scientologerna.

Den återstående veckan av året? Den är speciell! Mycket speciell. Scientologer som har uppnått de högsta andliga nivåerna av religionen samlas i juni för att titta tillbaka på det gångna året, fira kyrkans expansion, och framgångarna för omfattande globala humanitära korståg. Än viktigare, de samordnar sina aktiviteter för ännu större framgångar under de kommande månaderna.

Den årliga expeditionen är en kallelse till religionens mest avancerade scientologer. De som deltar under jungfruresan är också en del av en särskild grupp som har gått i spetsen för religionens expansion, särskilt genom skapandet av ideala Scientology Kyrkor i sina geografiska områden.

”Ni ska verkligen få se ett panorama över vår rörelse”, sade David Miscavige, kyrklig ledare för religionen Scientology, vid invigningen av jungfruresans jubileum. ”En rörelse som nu omfattar båda halvkloten i de ideala organisationernas namn: från Sydamerika och Centralamerika till Storbritanniens gränsland och hjärtat av Europa, och till Afrika och över till Australasien. För när allt kommer omkring kan vi med en ideal organisation ta allt vi har i hjälpens namn till varje grannskap, varje samhälle, överallt – och därmed kan vi alla tillsammans förverkliga en bättre värld.”

Varje kväll under jungfruresan hölls större event och briefingar som behandlade många skilda och fängslande ämnen.

HEDRAR ETT HUMANITÄRT SKEPP

Först på dagordningen var själva Freewinds. Det är ett fartyg med en unik humanitär mission, som underströks av kampanjer i Karibien och Latinamerika under hela det gångna året. Till exempel fick eventdeltagarna höra om den ecuadorianske poliskommissarien Marcelo Montenegro, som lovade att få Scientologi-sponsrade program till sitt land, och gick i spetsen för landets poliser och kadetter. Det har redan skett en 65-procentig minskning i allmänna brott och mord där programmet Sanningen om droger och Vägen till lycka, L. Ron Hubbards moralkodex baserad på sunt förnuft, har genomförts.

Fartygets humanitära mission belystes ytterligare av myndighetspersoner och dignitärer över alla öarna. De inbegriper:

  • UNESCOs generalsekreterare i Saint Kitts gav henne ”hjärtlig tacksamhet” för fartygets ”fortsatta undervisning i mänskliga rättigheter och för att göra världen till en bättre plats”.
  • Kommissionen för Antiguas kungliga polis som ett erkännande för de nästan 250 poliser som utbildats i Vägen till lycka som gav sitt löfte att tillämpa dessa levnadsregler för ”att upplyfta [sin] önation”.
  • Och kungliga holländska flottan i Aruba hedrade Freewinds nu totalt ”27 år i tjänst”.

Dessa åsikter kan skönjas över alla de öar som Freewinds kallar sitt hem: Antigua, Dominica, St. Martin, St. Kitts, Tortola, Virgin Gorda, St. Lucia, St. Vincent, Barbados, Grenada, Aruba, Bonaire, Curaçao, Freeport och Nassau. Allt som allt har Freewinds vunnit fler än 400 belöningar och utmärkelser för att hon hjälper sina anlöpningshamnar.

EN KVÄLL ÄGNAD L. RON HUBBARD

”Först och främst var LRH författare”, sade David Miscavige när han presenterade kvällens förtrollande presentation för att hedra L. Ron Hubbards arv.

Dan Sherman, levnadstecknare för L. Ron Hubbard, Scientologys grundare, berättade om LRH:s bedrifter och prestationer som en av de ledande författarna under science fictions guldålder på 1930-talet och 1940-talet – innan han skrev Dianetik och grundade Scientology. Dan Sherman presenteras intervjuer med förgrundsfigurer inom den litterära genren, inklusive en legendarisk agent, en av genrens mest hyllade illustratörer och en pionjär inom science fiction-fandom.

Berättandet ledde rakt igenom de kronologiska milstolparna i L. Ron Hubbards skrivande, ända fram till den bok han skrev för att fira sitt guldjubileum som professionell författare – Battlefield Earth, en New York Times bestseller-roman, som nu släppts som 2000-talsutgåva.

EN KVÄLL I DEN GLOBALA RÄDDNINGENS NAMN

De som var ombord för att fira jubileet deltog i ett formellt event för att hedra International Association of Scientologists (IAS), vars mission är att främja religionens sociala förbättringsansträngningar, stödja och skydda religionen Scientologys mål, och att utvidga kyrkans omfattning. Bland de IAS-sponsrade grupper som framhävdes i eventet var:

  • Kommittén för mänskliga rättigheter, som under 2016 kämpat för att tygla de systematiska psykiatriska övergreppen i Kazakstans anläggningar för psykisk hälsovård, inom sjukhus i Peru och över hela Kaliforniens fosterbarnsnätverk.
  • Enade för mänskliga rättigheter och Ungdomar för mänskliga rättigheter, som etablerade mänskliga rättigheter-nätverk i Ukraina, över Papua Nya Guineas södra högländer och i industriregionerna i Washington D.C.
  • Drogfri värld, en grupp som förde sitt korståg för att vända på den tidvattensvåg av missbruk som sprids över Sydafrikas förorter, antidrog-budskap till Dominikanska Republikens skolor, och under en veckolång blitz för San Franciscos Super Bowl 50.
  • Till sist, Vägen till lycka, som fått till stånd lugn och ro och moral när den anlände i Lettland, ute på gatorna i Amsterdam och i staden Gomez Palacio i den mexikanska delstaten Durango.

Vad som utan tvivel var en magnifik vinst för religiös frihet blev en anledning att fira ombord på Freewinds. David Miscavige krönte kvällen med tillkännagivandet av ett juridiskt milstolpesbeslut som skyddar friheten att utöva sin religion i alla de 47 länder som följer den Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Det var en seger över en uppenbar handling av bigotteri, en 670-sidig rapport från Belgiens parlamentariska kommission, publicerad 1997, som brännmärkte 189 religioner och religiösa organisationer. Drivna av sekteristiskt glöd, följde falska anklagelser mot kyrkan och dess medlemmar i vad domstolen beskrev som ett medvetet försök att ta en religion, dess doktrin eller övertygelser inför rätta. Men efter 18 år, och en 7-veckor lång utfrågning, kom ett 173-sidor långt beslut som avfärdade alla anklagelser, frikände alla svaranden och förklarade hela fallet vara en ”allvarlig och obotlig kränkning av rätten till en rättvis rättegång”. Beslutet var en total seger för kyrkan och för religiös frihet i Europa.


Ett tema var uppenbart på många sätt under det veckolånga mötet: Kyrkans expansion. Mellan kvällseventen samlades scientologer för planeringsmöten, i grupper som företräder olika kontinenter och geografiska områden. Agendorna inkluderade att lokalisera nya kyrkobyggnader att anskaffa, granska planlösning och design och sätta upp mål för konstruktion. På plats fanns representanter från kyrkans International Landlord Office, operationshuvudkontor för byggnadsprojekt världen över.

Resultatet är att 51 ideala kyrkor (ideala orger) har öppnats. Den senaste öppnades i april, i Atlanta, och nästa är en officiell tävling mellan Harlem i New York City och Budapest i Ungern. Ytterligare 50 ideala orger är inställda på att öppna de närmaste två åren.


Slutbudskapet på det veckolånga mötet handlade inte om ”farväl”. Utan snarare gav David Miscavige ett livfullt ”far framåt” när passagerarna gick iland nu laddade med idéer för en djärv framtid, och med siktet inställt på horisonter och ännu ett år av uppnåenden.