KARIBIEN

OÄNDLIGA MÖJLIGHETER: FREEWINDS 31‑ÅRSJUBILEUM AV JUNGFRURESAN FIRAR ETT FANTASTISKT ÅR MED GLOBALA FRAMSTEG

24 JUNI 2019

Församlingsmedlemmar vid de högsta nivåerna av Scientology, som representerar församlingar världen över, samlas för en årlig resa som firar ett spektakulärt år av expansion för Kyrkan.

Kalla det för ett firande, kalla det för en sammankomst med ett syfte för Scientologists som representerar 27 länder – jungfruresan är ett jubileumsfirande med historia, erkännande och vitalisering.

Traditionen med den årliga kryssningen började för att fira Freewinds och hennes ursprungliga jungfruresa 1988. Och även om det azurblå vattnet hon seglar i kan antyda motsatsen, är detta ingen vanlig sightseeing-semester. Kryssningen, en veckolång religiös fristadsresa till sjöss, är ett firande av de högsta nivåerna av Scientology, när Scientologists som nått de mest avancerade nivåerna från hela världen samlas för en halvårsöversikt av prestationer och därefter sätter kurs mot framtida expansion i syfte att skapa en bättre värld.

Mr David Miscavige, styrelseordförande för Religious Technology Center och religionens kyrklige ledare, inledde en vecka med fängslande evenemang som belyste Scientologys framsteg och prestationer världen över.

Deltagarna är en delegation av ambassadörer som representerar sina församlingar från Kyrkor på sex kontinenter. Tillsammans utgör de en engagerad grupp Scientologists som går i spetsen för religionens expansion genom grundandet av nya Scientology Kyrkor i sina respektive geografiska områden.

Så medan en frisk bris blåste genom Basseterres hamn lördagskvällen den 15 juni och hundratals invånare och dignitärer vinkade farväl till alla ombord, avseglade Freewinds för det som skulle bli en oförglömlig resa.

”Enligt all nautisk tradition ska vi ikväll orientera oss och ta en stjärnas höjd och lägga ut en kurs för veckan som kommer”, sade mr David Miscavige, religionen Scientologys kyrklige ledare, inledningsvis. ”Och under veckans gång får ni bevittna en seismisk våg av framtida ideala Scientology Kyrkor som väller fram och förmedlar: Låt öarna bli havet.”

Den 31:a jungfruresans evenemang och briefingar varje kväll täckte ett omfattande och spännande program – och allt detta i enlighet med den förväntansfulla atmosfären av expansion.

HEDRAR ETT HUMANITÄRT SKEPP

Första anhalten för kvällsfirandena var Freewinds i sig. Det legendariska fartyget kombinerar kompetens, nautisk färdighet och ett humanitärt uppdrag, och kvällen visade henne i intensiv detalj.

Först hyllades fartyget för imponerande sjömanskap, med en personalstyrka med enastående sjömän som styrde henne till över 440 000 säkra sjömil. Hennes rykte är sådan att Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) utnämnde Freewinds till utbildningsplats för att utbilda besättningar i hela Karibien i sjöfartsnormer – en status de haft sedan 2007. Men Freewinds är mest känt som ett fartyg som levererar ett humanitärt uppdrag till hundratusentals medborgare på Karibiens öar och bortom.

Som ett bevis på det presenterades under kvällen Freewinds Kongress för religionsfrihet och fred för Latinamerika, med andliga ledare som deltog på uppdrag av katolska, muslimska, östortodoxa, buddistiska och judiska religioner som var med bland de 15 olika religioner som sällan, om någonsin, tidigare gick samman.

Efter ett välkomsttal från Colombias direktör för religiösa ärenden höll deltagarna varandras händer under en gemensam bönestund och gick kort därefter tillsammans från skeppet till Cartagenas gamla stadsdel och San Pedro Claver Plaza för att underteckna en historisk interreligiös fredsförklaring.

Följaktligen, och efter kongressen, började varje religionsrepresentant hålla lektioner och seminarier för sina respektive församlingar och lokalsamhällen i Colombia med initiativ som Scientology Kyrkan sponsrar: Sanningen om droger, Enade för mänskliga rättigheter och Vägen till lycka. Rörelsen fortsatte vidare till den colombianska lagstiftande församlingen med ett ”Nationellt forum för religiösa organisationer”, vilket förde samman 400 vitt skilda religionsledare, lagstiftare och ämbetsmän för att skapa Colombias första nationella policy om religionsfrihet, vilket garanterar rätten för varje religion att arbeta i harmoni.

Det är bara en enstaka passage för detta humanitära skepp som för med sig hjälp varhelst hon kastar ankar. Hennes arv erkändes igen och på nytt av ämbetsmän och dignitärer, inklusive:

  • Arubas hamnmyndighet som visar sin hjärtliga uppskattning: ”Vi kommer alltid att vara tacksamma mot Freewinds.”
  • Barbados kulturdepartement som reflekterar över ett långvarigt samarbete: ”Ingen kommer i närheten av att motsvara Freewinds engagemang för Barbados.”
  • Och Saint Kitts och Nevis vice premiärminister som förklarar att: ”Freewinds skapar en bättre framtid för oss alla.”

Dessa kommentarer och erkännanden ekade ut över öarna och hamnarna som Freewinds besöker, från Cartagena till Aruba, Saint Kitts, Dominica, Barbados och hennes hem, Curaçao. Sammanlagt har Freewinds fått över 500 utmärkelser, proklamationer och erkännanden från 52 anlöpshamnar till dags dato, för sin mångåriga tradition av att betjäna Karibien.

ATT SKAPA SCIENTOLOGY KYRKOR VÄRLDEN ÖVER

I kölvattnet efter hyllningar till Freewinds presenterade mr Miscavige en livfull skildring av milstolpar som Kyrkans församlingsmedlemmar i varje geografiskt område uppnått för att skapa nya Scientology Kyrkor. Framtida Kyrkor som presenterades och som blir klara inom en snar framtid inkluderar Chicago i Illinois, Ventura i Kalifornien, Austin i Texas, Columbus i Ohio och Kansas City i Missouri. Och bland hurraropen och jublandet kom de tillfredsställda suckarna när framtida drömmar kom inom synhåll.

Passagerare samlades sedan i kontinentala team och till och med i team för städer – och alla inriktade sig på det enastående syftet att bygga Kyrkor å församlingens och samhällets vägnar. Det var ett unikt tillfälle som en passagerare beskrev som ”fullständigt fenomenalt, upplyftande och inspirerande”. Eller som en annan anmärkte: ”Det förklarade mycket tydligt vart vi måste gå. Det hjälper till att förena gruppen och få det gjort tillsammans.”

Sedan fick alla se presentationer av olika Kyrkor från hela världen i aktion. Ett kännetecken för det nya millenniets Scientology Kyrkor är deras medborgerliga samarbete för att ta itu med de angelägna behoven hos det lokala området, och därigenom blir de ett hem för sitt samhälle. Några typexempel inkluderar Scientology Kyrkan och samhällscentret i Dublin på Irland, där över 70 000 besökare har kommit in genom dörrarna på knappt 18 månader; Avancerade organisationen för Storbritannien i East Grinstead i England, där Saint Hill-egendomens 27 hektar mark är platsen för enormt populära evenemang, bland annat Summertime Swing-konserter, Julfiranden och Påskäggsjakter som hela lokalsamhället och lokala tjänstemän deltar i; och Avancerade organisationen för Afrika i Johannesburg i Sydafrika, som öppnades som det första i sitt slag på 35 år under nyårsdagen 2019, och där Castle Kyalami nu är helig mark och platsen för historiska stamtoppmöten.

EN KVÄLL FÖR ATT FIRA FÖRFATTAREN L. RON HUBBARD (LRH)

Nästa kväll fick gästerna se en fängslande presentation som hyllade L. Ron Hubbard – författaren. Det var en kväll då mr Dan Sherman, LRH:s levnadstecknare, underhöll publiken med utdrag från L. Ron Hubbards skrivna reflektioner och personliga korrespondens med blivande författare under 1930- och 40‑talet.

Han trollband också deltagare med filmade intervjuer med litterära stjärnor som hade turen att ha fått träffa L. Ron Hubbard eller som på annat sätt påverkades av hans litterära arv.

Det inledande kapitlet skildrade författaren och redaktören Philip Klass, som berättade om hur L. Ron Hubbard föreslog en idé till en berättelse för redaktörer på stående fot medan de promenerade till Manhattans Grand Central Station. Ombord på ett tåg på väg mot Los Angeles blev mr Hubbard klar med del ett av Typewriter in the Sky innan han kom fram till Chicago och del två innan han kom fram till Los Angeles. ”Ingen, som är åtminstone delvis mänsklig, skulle kunna skriva så där. När sjutton sov han? När sjutton åt han?” frågade en redaktör med häpnad. Typewriter in the Sky förblir en av de mest hyllade berättelserna från 1900-talet och ”för den romanen gjorde han sig förtjänt av sin plats i paradiset”, förklarade mr Klass.

Mr Sherman började sedan presentera en berättelse som kretsar kring den ansedda science fiction-författaren och -kritikern Algis Budrys, som delade ett oförglömligt möte med L. Ron Hubbard under en författarkonferens i New York City och som Budrys beskriver det: ”Han [LRH] dök upp … och en våg av energi gick genom rummet och stänkte mot mig.” Budrys talade också om L. Ron Hubbards författande och dess inflytande: ”Om jag inte hade läst Final Blackout hade jag inte kunnat skriva min första roman. Men man kan inte imitera Hubbard. Han var alltför mycket av en individ. Han påverkade verkligen fantasy och science fiction. […] Han sköt som en komet över himlen.”

Bill Widder, ännu en berömd författare vars skrivande påverkades av L. Ron Hubbard, talade sedan om ett livsförändrande möte med LRH på trappan till Columbia University och ”hur det var någonting särskilt med honom. Det kändes som, trots att vi var omgivna av tvåtusen människor, att jag var den enda personen i hela universum.” Widder reflekterade också över L. Ron Hubbards förmåga att tänja på mänsklig förmåga, det vill säga ”försäkran att nästan inget är – kanske inget står bortom människans potential”.

Den fjärde och sista intervjupersonen för kvällen var den bästsäljande författaren Dave Wolverton. Wolverton, som är en tidigare förstapristagare och tävlingsdomare i L. Ron Hubbards Writers of the Future-tävling, talade om tävlingens framgång – med tidigare vinnare som sedan sammanlagt sålt 60 miljoner exemplar skönlitteratur – och därmed mr Hubbards fortsätta arv: ”Han [LRH] talade om hur konstnären verkligen inspirerar en generation. De är visionärerna som tittar på framtiden och därför hjälper till att skapa framtiden. Och jag tror att han letade efter mer än bara duktiga författare”, sade Wolverton. ”Jag tror att han letade efter personer som till slut kommer att skapa en bättre värld.”

EN KVÄLL I DEN GLOBALA RÄDDNINGENS NAMN

Passagerare ombord för att fira jungfruresan deltog också i ett galaevent för att hylla International Association of Scientologists (IAS) och dess enastående engagemang för att inte bara skydda och stödja religionen, utan även att föra fram en hel uppsättning humanitära kampanjer med ett enda syfte – att accelerera förbättringen av Mänskligheten. De inbegriper:

  • Kommittén för Mänskliga Rättigheter (KMR), som kämpar mot och utrotar systematiska psykövergrepp i delstaten Washingtons sjukhus, sätter stopp för misshandel i Transsylvaniens barnhem och framgångsrikt driver en kampanj för avskaffande av tvångsmedicinering av elever i Chile.
  • Enade för mänskliga rättigheter och Ungdomar för mänskliga rättigheter, som får till stånd antagandet och införandet över hela önationen Kap Verde, sporrar till medvetenhet om rättigheter hos ”ungdomar i riskzonen” i Washington, DC, och stärker ”röster i landet”, som kämpade och därefter förverkligade jämlikhet i det västafrikanska landet Gambia.
  • Stiftelsen för en drogfri värld, som förde fram sin kampanj att motverka drogmissbruk och därigenom inspirerade till en presidentkungörelse som förbjöd att ha och använda narkotika i Colombia, samarbetade med nationella polisen för att hålla droginformationsseminarier över hela Gauteng i Sydafrika, och ledde en drogfri undervisningsinsats för att nå en halv miljon fans under Super Bowl 53 i Atlanta i Georgia.
  • Och slutligen, genom IAS-sponsrade program som riktar in sig på omfattande socialt stöd, med Vägen till lycka som återställer en anda av broderskap i den europeiska huvudstaden Bryssel, Applied Scholastics som erbjuder en läskunnighetslivlina till byar över hela Östtimor i södra Stilla havet, och Narconons drogrehabilitering som banar väg för drogrehabiliteringsframgång över hela delstaten Florida.

  • Och med det var en magisk vecka över, en vecka som kännetecknades av drömmar som förverkligades och nya som planeras vid nära horisonter som snabbt närmar sig. Allt som återstod var ett ”varmt farväl” och en ”bon voyage” från mr Miscavige till alla passagerare för ett nytt år genomsyrat av möjligheter. Så kom det sig att de gick iland med en förnyad känsla av syfte, nya krafter och stolt vetskap om det de uppnått i det förflutna och nuet och helt säkert en gränslös framtid.