FALLSTUDIE

HJÄLPER TILL ATT ÅTERSTÄLLA STABILITET
I THAILAND

MER ÄN
13
MILJONER
FICK
VÄGEN
TILL LYCKA
-budskapet
I THAILAND

De senaste tio åren i Thailand har varit fyllda av konflikter och stridande politiska grupper, inte minst ”Röda oktober-belägringen” mellan vänster- och högergrupper.

Efter att ha sett vilken lugnande verkan Vägen till lycka hade, beslutade sig medlemmar av det thailändska Vägen till lycka-teamet för att göra något för att hjälpa till med att få ett slut på fiendskapen mellan de olika parterna.

De började i Bangkok där man delade ut tusentals Vägen till lycka-häften till vänstergruppen som samlats på kvällen vid palatsets paradplats och till högergruppen som hade ett möte på annan plats. Efter en timme slutade demonstranterna och började läsa levnadsreglerna. När partiledarna hade fått Vägen till lycka i sina händer blev häftet något som de två stridande grupperna kunde vara överens om.

Vägen till lycka-teamet i Slovakien presenterade programmet för representanter för polisen och drog sedan igång ett städprojekt som förvandlade det romska grannskapet.

Teamet distribuerade också Vägen till lycka direkt till Bangkoks civilbefolkning vid bland annat Khlong Toeis livsmedelsmarknad där Thailands arbetarbefolkning sedan generationer har samlats; till taxiförare som stannar till vid floden Chao Phrayha och buddisterna vid munkklostret Wat Tham Mangkon Thong.

De dubblade sina insatser genom att presentera Vägen till lycka i skolor, där de aktiverade tusentals elever med interaktiva instruktioner om levnadsreglerna.

Efter att ha fått en presentation av programmet beordrade chefen för Bangkoks kungliga Thai-polis att Vägen till lycka omedelbart skulle distribueras till hela kåren.

Teamet gav också seminarier till 600 av stadens poliser och till den särskilda enhet av den kungliga armén som ansvarar för att upprätthålla den thailändska konstitutionen. Informationen om Vägen till lycka spred sig sedan inom alla grenar av de militära styrkorna: kommunikationscentret vid arméns strategiska kommandopostering, det kungliga thailändska flygvapnets styrkor med Black Hawk-helikoptrar, de kungliga paradtrupperna, de kungliga signaltrupperna och den kungliga vakten.

Allt som allt kom 10 000 personer till Vägen till lycka-föreläsningarna, 150 000 fick häftet och hundratusentals såg Vägen till lycka-budskapet på tv. På bara ett år nådde Vägen till lycka 13 miljoner av Thailands invånare.

Sedan häftet blivit över 22 000 soldaters egendom tillkännagav en officer i den kungliga thailändska armén: ”Vi känner idag hopp inför framtiden tack vare Vägen till lycka.”