FALLSTUDIE

ATT FÅ SLUT PÅ VÅLDET OCH SKAPA LUGN I
COLOMBIA

MER ÄN
50
PROCENT
nedgång
i antalet brott
I COLOMBIA

Colombia har i årtionden lidit av ständiga sociala konflikter – gerillakrig, civila oroligheter, drogkarteller som bekämpar varandra och kokainkrig med hundratals, om inte tusentals, kidnappningar och mord.

År 2004 beskrev FN de colombianska konflikterna som ”den värsta humanitära krisen på västra halvklotet”.

En välkänd colombiansk skådespelare och komiker beslöt sig för att göra något effektivt för att få slut på landets förfall och använde sig av Vägen till lycka. Han skapade en unik show runt de 21 levnadsreglerna som han nu har framfört inför 150 000 civila och militärer. För denna bedrift utsågs artisten av landets försvarsminister till ”Lyckans soldat”.

En överste vid den colombianska nationella polisen blev bekant med Vägen till lycka när häftet introducerades i Cartagena, en hamnstad vars välstånd är beroende av turism. Denna viktiga inkomstkälla hotades allvarligt av den ständigt ökande brottsligheten där antalet väpnade rån årligen fördubblades. Efter att ha utbildats i hur man använder Vägen till lycka, började översten och hans officerare att distribuera häftet i Plaza Santo Domingo, navet i Cartagenas nattliv. De distribuerade häftet också i förorten Terranova och till tjurfäktningsfans vid Plaza de Toros. Man genomförde även intensiv distribution i skolor, med seminarier till tusentals elever. Allt som allt har tiotusentals invånare i Cartegena blivit bekanta med de 21 levnadsreglerna. Resultatet blev att brottsligheten gick ner med 27 procent, och Cartagena tillkännagavs som den tryggaste staden i Colombia.

Översten lanserade därefter ett riksomfattande program med utbildning av poliser i Bogotás distrikt Engativá och Salitre, vilka sedan i sin tur distribuerade häftena till konsertbesökare och universitetsstudenter vid marknader i staden Santa Marta och distriktet Villa de Leyva. Till slut hade tiotusentals poliser delat ut häftet i 21 städer.

När Colombia var värdland för fotbollsspelare från 24 nationer under VM i juniorfotboll, delade polisen ut 300 000 häften på tio dagar. Världsmästerskapet avslutades utan ett enda rapporterat fall av våld.

Allt som allt har colombiansk polis gett Vägen till lycka-seminarier till tre miljoner medborgare och distribuerat häftet till 20 procent av befolkningen. Brottsligheten har fallit med 50 procent och colombiansk turism har ökat till en nivå som ligger över alla de andra latinamerikanska nationerna. Enligt höga chefer inom den colombianska polisen kan man till en stor del tacka Vägen till lycka för detta.